Život kao iz bajke: Od paba do trona - Ko je Meri nova danska kraljica?

Slobodanka Ćorić Vesti 02.01.2024 10:46 0

Mnogi smatraju da je ovakav ishod morao da usledi, kao i da je ovo jedino prikladno finale romanse koje je započelo u bučnom pabu u Sidneju u vreme održavanja Olimpijskih igara 2000. godine

Meri Elizabet

Profimedia

Od australijske izvršne direktorke prodaje do najvišeg ranga u okviru jedne evropske kraljevske porodice - takav bajkoviti uspon čeka princezu Meri Elizabet od Danske, koja će kasnije ovog meseca postati kraljica.

Za Meri Elizabet, poreklom sa Tasmanije, postalo je jasno da će postati kraljica, kada je kraljica Margareta II iznenada saopštila u novogodišnjem obraćanju da se povlači sa vlasti 14. januara. Abdikacija monarha retka je pojava u Danskoj, s obzirom na to da se takav slučaj poslednji put dogodio 1146. godine kada se kralj Erik II odrekao krune. Margretin najstariji sin, prestolonaslednik Frederik, postaće kralj, dok će njegova supruga, princeza Meri, postati prva Australijanka koja je postala kraljica, što naišlo na oduševljenje njenih Australijanaca.

Mnogi smatraju da je ovakav ishod morao da usledi, kao i da je ovo jedino prikladno finale romanse koje je započelo u bučnom pabu u Sidneju u vreme održavanja Olimpijskih igara 2000. godine. Milioni su gledali kako venčanje ovog para 2004. godine. Dve decenije kasnije. Tasmanijski premijer Džeremi Roklif rekao je u saopštenju u ponedeljak da država "ne može biti ponosnija na princezu Meri".

Kraljičina abdikacija

U novogodišnjem govoru kraljica Margreta dotakla se tragedije rata, nevinih života izgubljenih u Gazi, širenja antisemitizma i značaja podrške Danske Ukrajini. Govorila je o klimatskim promenama, izazovima veštačke inteligencije i ponosu koji ima na svog unuka, princa Kristijana, koji je upravo napunio 18 godina.

Tada se okrenula sopstvenom životu i tome kako joj je nedavna uspešna operacija leđa dala razlog da razmišlja o budućnosti. Tačnije, rekla je da razmišlja "da li bi sada bio pravi trenutak da se odgovornost prenese na sledeću generaciju" i zaključila da je "sada pravo vreme".

"Januara 14, 52 godine nakon što sam nasledila svog voljenog oca, povući ću se sa mesta kraljice Danske. Predaću presto svom sinu prestolonasledniku Frederiku", rekla je Margret. Džulijet Riden, glavni urednik Australijskog ženskog nedeljnika, rekla je da većina Danaca očekivala da će Margret biti na tom poslu doživotno, slično kao i britanska kraljica Elizabeta II, koja je vladala do svoje smrti u septembru 2022. godine. Danska kraljevska porodica ima ograničenu ulogu prema ustavu zemlje, a vlast pripada parlamentu. Monarhi igraju važnu ambasadorsku ulogu, i potpisuju nove zakone.

Meri uživa veliku popularnost među narodom

Meri je rođena 1972. u porodici profesora matematike i izvršne asistentkinje. Prema zvaničnoj biografiji, školovanje je započela u Hjustonu u Teksasu pre nego što se vratila u Hobart da bi pohađala školu i univerzitet. Meri je  radila kao izvršna direktorka u oglašavanju i putovala po Evropi pre nego što je dobila ulogu u firmi za nekretnine sa sedištem u Sidneju. Tamo je upoznala Frederika, mladog danskog princa za kojeg se kasnije udala u katedrali u Kopenhagenu na raskošnoj ceremoniji koju je prenosila televizija širom sveta.

Dobili su četvoro dece. Meri uživa veliku popularnost među narodom. "Ona je žestoki zagovornik ženskih prava. Ona je žestoki zagovornik prava migranata. Dakle, dokazala je da vredi kao ozbiljan uzor i lider u Danskoj, i mislim da Australija može biti veoma ponosna na to kakva je kraljevska porodica", rekla je Džulijet Riden, glavna urednica za "Australian Women's Weekly", prenosi CNN.

Krajem prošle godine, mediji širom sveta preneli su priče o navodnoj romansi princa Frederika sa glumicom rodom iz Meksika Genovevom Kazanovom. Kazanova je izdala saopštenje u kojem oštro negira te tvrdnje i preti sudskim postupkom protiv Lekturasa, španskog časopisa koji je objavio njihove slike u noćnom izlasku. Kraljevska porodica nije se oglašavala povodom ovakvih pisanja.

Kada se nova generacija danske kraljevske porodice bude ustoličavala na tron, neće biti pompe i raskola koji su pratili krunisanje britanskog kralja Čarlsa III prošlog maja. Detalji nisu potvrđeni, ali Kraljevska kuća kaže da će kraljica Margret abdicirati u Državnom savetu, savetodavnom telu monarhije. Pretpostavlja se da će se novi kralj i kraljica pojaviti na balkonu palate Kristiansborg sa danskim premijerom, a možda i mahnuti iz Amalijenborga, zvanične rezidencije kraljevske porodice u Kopenhagenu.

Komentari (0)
Loading