Ovo je lista 100 najboljih filmova svih vremena: Pogledajte ko zauzima top 5, da li se slažete sa ovim odabirom?

Vesti 09.11.2023 09:15 0

"Variety" je objavio listu 100 najboljih filmova svih vremena i podstakao brojne komentare javnosti.

filmovi

Profimedia

Povodom 117. godišnjice "Variety" magazina, objavljena je lista 100 najboljih filmova svih vremena.

Brojni reditelji, pisci, filmski kritičari i filmofili su se skupili i pokušali da reše ovaj težak zadatak - da pronađu listu od 100 najboljih filmova.

S obzirom na to da su filmovi tek nešto više od 100 godina stariji, oni se smatraju juniorima u umetnosti, uzevši u obzir starost drugih oblika umetnosti, međutim 100 godina filmske industrije nije malo. U poslednjih 7 godina, prosečno je izlazilo godišnje oko 700 filmova, izuzevši 2020. godinu, što sam ovaj izbor čini još težim.

Kao prvi na listi nalazi se jedan, jedini i neponovljivi "Psiho", Alfreda Hičkoka. Ovaj film smatra se kultnim delom kinematografije. Iako star, sa specijalnim efektima koji su nam danas vrlo predvidivi i nazadni, ovaj film je ispred svog vremena. Ne postoji scena koja nije postala karakteristična i koja se ne koristi kao referenca u mnogim novijim filmovima.

filmovi

Profimedia

 

 

Na ovoj listi se nalaze i filmovi poput "The Wizard of Oz ", "Singing in the rain", "Goodfellas", "Godfather" i mnogi drugi. Da li se slažete sa ovom listom? Šta biste ubacili, a šta izbacili?

Listu možete pogledati ovde.

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading