Danas bi napunila 39 godina: Imala je glas anđela, srce ratnika, a za njenu smrt svi krive čoveka čije je ime staklom urezala na stomak

Jelena Vukelić Vesti 14.09.2023 19:53 0

Svaka era muzike donosi sa sobom nekoliko izvanrednih talenata koji ne samo da obeleže svoje vreme, već i pređu granice generacija, ostavljajući trajni pečat u istoriji umetnosti. Ejmi Vajnhaus, pevačica čiji je glas odjekivao poput zvuka anđela, a čije je srce bilo ratničko, bila je upravo takav izuzetan talenat.

ejmi

Shutterstock

Ejmi je rođena na današnji dan sa darom koji je prepoznatljiv od prvog tona. Njen glas je bio nešto više od muzike; bio je izražaj njenih emocija, duboko ukorenjenih u svakoj noti koju je izgovarala. Dok je pevala, činilo se kao da se njeno srce otvara i da njena duša govori. Njena interpretacija pesama je bila iskrena, bez ustezanja, i to je ono što je ljude povezivalo sa njom. Njene balade su nas podsećale na bol i ljubav, na radost i tugu, na život u njegovoj punoj složenosti.

Autentičnost i hrabrost

Ono što je činilo Ejmi posebnom nije bila samo njen dar za muziku, već i njena autentičnost i hrabrost. Nije se plašila da bude svoja, da izrazi svoje mišljenje i svoje osećaje, ma koliko to bilo kontroverzno. To je bio njen način da se bori protiv unutarnjih i spoljnih demona koji su je pratili tokom celog života. Njena otvorenost o svojim borama sa zavisnošću i mentalnim zdravljem je inspirisala mnoge da se otvoreno bore sa svojim demonima i traže pomoć.

 

 

 

Uvek ajlajner i natapirana kosa

Debelo izvučen ajlajner je bio skoro pa obavezan u svakoj kombinaciji a kosa je bila stalno natapirana. Sve to je često završavala sa dodatkom cveta ili nekom maramom u kosi. Mnogi dizajneri su tvrdeli za nju da je ona nepresušan izvor inspiracije, te je često imala punu podršku i pohvalu od njih. 

Sa 17 godina upoznala je muzičara Blejka Fildera Sivila i mnogi smatraju da je to bio početak njenog kraja. U početku se nisu slagali, međutim kasnije su započeli romansu.  Pevačicina porodica nije podržava njenu vezu, a Ejmi se 18. maja 2007. godine udala za Blejka u Majamiju.

- Napravio sam najveću grešku u životu što sam uzimao heroin pred njom. Upoznao sam ju s heroinom, krekom i samopovređivanjem. Osećam se i više nego kriv - rekao je Blejk 2008.

 

 

 

 

Bila je to burna i jedna toksična veza puna svađa, pogubna po Ejmi. 

U junu 2007. pevačica je šokirala tokom intervjua kada je pokazala reči "Volim Blejka" ("I love Blakea") na stomaku koje je urezala oštrim delom ogledala. Dva meseca kasnije Ejmi je završila na ispumpavanju želuca nakon što je preterala s koktelom droga sastavljenim od heroina, ketamina, kokaina i ekstazija, a ubrzo se i razvela. 

Njena borba sa zavisnošću od alkohola, a njena evropska turneja otkazana je nakon fijaska u Beogradu. Naime, bacila je svoj mikrofon na pod i otišla s pozornice. Mesec dana kasnije pevačicu je njen telohranitelj Endru Morison našao mrtvu u njenoj spavaćoj sobi. Obdukcija je pokazala da je pevačica umrla od trovanja alkoholom.

Odbijala je bilo kakvu pomoć jer je verovala da će to da utiče na njenu kreativnost. Često je bila depresivna i slomljena, a mnogi krive i njenog oca što joj nije dozvolio da se povuče iz javnosti i da sebi vremena za oporavak. 

- Šta me zasmejava? Ništa. Kada sam pijana, sve mi je smešno. Kada sam trezna, jednostavno kažem, odj***! Ostavite me na miru - rekla je Ejmi jednom prilikom. 2005. godine, Ejmi je stigla do odvikavanja od droge.

Nedosledan sjaj i prerana tišina

Nažalost, kao što često biva sa genijima, njena zvezda je sjajila suviše kratko. Preminula je u svojoj 27. godini, ostavljajući svet bez svog neponovljivog talenta. Ali njeno nasleđe nije nestalo. Njeni albumi ostaju kao svedočanstvo o njenom umetničkom geniju i dubokim emocijama koje je prenosila svojom muzikom.

Komentari (0)
Loading