Naš kuvar Uroš Ercegović, iako mlad, već je osvajao nagrade na mnogim takmičenjima kuvara u zemlji i inostranstvu - Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Švedskoj, Srbiji, Norveškoj, Turskoj. Televizijski gledaoci imaju priliku da njegovo umeće vide u kulinarskoj emisiji „Savršen recept“ u kojoj je Uroš glavna zvezda. Tajne pripreme najboljih jela iz vrhunskih restorana otkriva na TV B92 svake subote i nedelje.
Kako se rodila ljubav prema kuvanju?
- Došao sam kod svog sadašnjeg mentora u restoran, na neki dečji rođendan i zaintrigirao me je čovek u beloj uniformi koji je šetao od stola do stola i proveravao jesu li gosti zadovoljni. Pitao sam ga da li bi mogao kod njega da učim zanat. Rekao je da dođem sutra u sedam. Došao sam u šest da ne bih zakasnio i tako su počele pustolovine s Rašom. To je bilo 2015. godine. On je odmah je prepoznao da neću biti običan kuvar, pa sam preskočio pranje sudova i čišćenja povrća i radio sam odmah pripreme jela, učio obrade mesa, terminologiju i kuvanje od nule.
Koje jelo ste prvo sami skuvali?
- Prvo jelo koje sam sam spremio je sote stroganov. I dalje ga spremam veoma često.
Da li u emisijama kuvate ono što vi volite da jedete?
- Da, spremam ono što ja volim da jedem. Mnogo sam proputovao, pa sam probao razna jela. Biram recepte tako što se posavetujem i s kolegama. Ponekad se desi da spremam jelo od onoga što imam u frižideru, pa malo promenim recepturu.
Šta vam je bio najveći izazov u kuvanju pred kamerama?
- Do sada sam imao dosta susreta s kamerama, ali ne tako dugo i ne u potpunosti sam, i kao voditelj. U početku sam osećao mali strah, ali mi je sve to bio veliki izazov, pa je sada emisija edukativna i za profesionalne kuvare, a i za naše domaćice.
Da li je bilo smešnih situacija?
- U početku je bilo mnogo smešnih situacija jer sam grešio u nekim stvarima iz neznanja i svi smo se smejali. A danas se već šalim s kolegama, oni dobacuju tokom snimanja, pa nekada moramo pauzu da napravimo da bismo se smirili. Videćete deo toga i u emisijama koje slede.
Da li imate uzor kada je reč o kulinarskim emisijama?
- Jedan jedini uzor i jedan jedini šef koga sam imao i koga ću imati je Radomir Raša Vlačić, jedan od najpoznatijih beogradskih kuvara.
Radili ste u poznatim restoranima. Šta naši ljudi najviše vole da jedu?
- Uglavnom se ručak zasniva na mesu, a mi Srbi smo po tome i poznati. Razna mesa, što sa roštilja, što iz raznih modifikovanih peći, to se najviše traži.
Učestvovali ste na brojnim takmičenjima i osvojili mnogo nagrada. Koja vam je najdraža?
- Sa takmičenja u Turskoj, u Alanji, na kome je bilo 1.500 kuvara iz celog sveta. Tu sam briljirao s najboljim jelom u kategoriji „jela od jagnjetine“. Zamislite, u Turskoj, gde je nacionalno jelo jagnjetina, ja sam osvojio pehar kao najbolji.
Koje srpsko jelo vam je omiljeno, a koje strano?
- Najviše volim našu domaću hranu, kuvanu. Šta god to bilo, a vidi se i po meni! Od stranih jela preferiram manje začinjenu hranu, a ljutu kao što je meksička. Tortilje su mi idealne.
Kaže se da put do muškog srca vodi preko stomaka. Da li je to slučaj i sa ženama?
- Jeste, tako sam i osvojio svoju suprugu. Ona voli da kaže da sam joj stalno spremao različita jela dok je nisam osvojio, a danas je malo drugačije. Ipak, naučila je nešto.
Koji je vaš glavni sastojak za srećan život?
- Ljubav, porodica, sloga i vera, jer se čitav život na tome zasniva.