Naš kuvar Uroš Ercegović, iako mlad, već je osvajao nagrade na mnogim takmičenjima kuvara u zemlji i inostranstvu - Sloveniji, Makedoniji, Hrvatskoj, Italiji, Crnoj Gori, Švedskoj, Srbiji, Norveškoj, Turskoj. Televizijski gledaoci imaju priliku da njegovo umeće vide u kulinarskoj emisiji „Savršen recept“ u kojoj je Uroš glavna zvezda. Tajne pripreme najboljih jela iz vrhunskih restorana otkriva na TV B92 svake subote i nedelje.
Kako se rodila ljubav prema kuvanju?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja
- Došao sam kod svog sadašnjeg mentora u restoran, na neki dečji rođendan i zaintrigirao me je čovek u beloj uniformi koji je šetao od stola do stola i proveravao jesu li gosti zadovoljni. Pitao sam ga da li bi mogao kod njega da učim zanat. Rekao je da dođem sutra u sedam. Došao sam u šest da ne bih zakasnio i tako su počele pustolovine s Rašom. To je bilo 2015. godine. On je odmah je prepoznao da neću biti običan kuvar, pa sam preskočio pranje sudova i čišćenja povrća i radio sam odmah pripreme jela, učio obrade mesa, terminologiju i kuvanje od nule.

Foto: Prodigi
Koje jelo ste prvo sami skuvali?
- Prvo jelo koje sam sam spremio je sote stroganov. I dalje ga spremam veoma često.
Da li u emisijama kuvate ono što vi volite da jedete?
- Da, spremam ono što ja volim da jedem. Mnogo sam proputovao, pa sam probao razna jela. Biram recepte tako što se posavetujem i s kolegama. Ponekad se desi da spremam jelo od onoga što imam u frižideru, pa malo promenim recepturu.
Šta vam je bio najveći izazov u kuvanju pred kamerama?
- Do sada sam imao dosta susreta s kamerama, ali ne tako dugo i ne u potpunosti sam, i kao voditelj. U početku sam osećao mali strah, ali mi je sve to bio veliki izazov, pa je sada emisija edukativna i za profesionalne kuvare, a i za naše domaćice.
Da li je bilo smešnih situacija?
- U početku je bilo mnogo smešnih situacija jer sam grešio u nekim stvarima iz neznanja i svi smo se smejali. A danas se već šalim s kolegama, oni dobacuju tokom snimanja, pa nekada moramo pauzu da napravimo da bismo se smirili. Videćete deo toga i u emisijama koje slede.

Foto: Prodigi
Da li imate uzor kada je reč o kulinarskim emisijama?
- Jedan jedini uzor i jedan jedini šef koga sam imao i koga ću imati je Radomir Raša Vlačić, jedan od najpoznatijih beogradskih kuvara.
Radili ste u poznatim restoranima. Šta naši ljudi najviše vole da jedu?
- Uglavnom se ručak zasniva na mesu, a mi Srbi smo po tome i poznati. Razna mesa, što sa roštilja, što iz raznih modifikovanih peći, to se najviše traži.
Učestvovali ste na brojnim takmičenjima i osvojili mnogo nagrada. Koja vam je najdraža?
- Sa takmičenja u Turskoj, u Alanji, na kome je bilo 1.500 kuvara iz celog sveta. Tu sam briljirao s najboljim jelom u kategoriji „jela od jagnjetine“. Zamislite, u Turskoj, gde je nacionalno jelo jagnjetina, ja sam osvojio pehar kao najbolji.
Foto: Prodigi
Koje srpsko jelo vam je omiljeno, a koje strano?
- Najviše volim našu domaću hranu, kuvanu. Šta god to bilo, a vidi se i po meni! Od stranih jela preferiram manje začinjenu hranu, a ljutu kao što je meksička. Tortilje su mi idealne.
Kaže se da put do muškog srca vodi preko stomaka. Da li je to slučaj i sa ženama?
- Jeste, tako sam i osvojio svoju suprugu. Ona voli da kaže da sam joj stalno spremao različita jela dok je nisam osvojio, a danas je malo drugačije. Ipak, naučila je nešto.
Koji je vaš glavni sastojak za srećan život?
- Ljubav, porodica, sloga i vera, jer se čitav život na tome zasniva.