Nemačke gimnastičarke prkose na olimpijadi: "Nadamo se da ćemo našim primerom pomoći ostalim učesnicima"

Vesti 26.07.2021 11:37 0

Svaka Olimpijada sa sobom donosi puno zanimljivih vesti i priča. Ni trenutna u Tokiju nije izuzetak

Nemačke gimnastičarke prkose na olimpijadi: "Nadamo se da ćemo našim primerom pomoći ostalim učesnicima"

EPA

Ovaj sportski događaj se odvija bez gledalaca, u njemu učestvuje rekordan broj sportista iz LGBTQ zajednice, a promenjena je i sportska odeća nekih disciplina.

Jedna od onih koja će biti predstavljena u novim kostimima na takmičenjima je nemačka gimnastička grupa u sastavu Elisabet Seitz, Kim Bui, Pauline Schafer i Sare Voss. Četiri sportiskinje odlučila su da započnu u odeći koja prekriva celo telo kako bi skrenuli pažnju na "povećanu seksualizaciju ženske gimnastike".

Svojom odlukom nemačke gimnastičarke ni na koji način ne krše pravila. Iako je odeća "celog tela" do sada bila ređa među sportistima, ona nije zabranjena, piše portal LADbible .

Nemačke gimnastičarke prkose na olimpijadi:

EPA

 

Njihovu odluku takođe je u potpunosti podržala Nemačka gimnastička federacija koja je pozdravlja kao sredstvo za borbu protiv seksualizacije gimnastike, seksualnog uznemiravanja i seksualnog nasilja kao takvog. Sara Voss je rekla za nemačku televiziju ZDF: 

- Nadamo se da ćemo svojim primerom pomoći gimnastičarkama koje se ne osećaju prijatno u kratkoj odeći da je jednostavno ne nose. 

Paulina takođe je podelila fotografiju sa treninga u novoj odeći na društvenoj mreži Instagram .

 

 

- Današnji scenski trening ispao je dobro. Postigli smo performans koji smo želeli - napisala je u opisu slike. Takođe je pitala svoje sledbenike kako im se sviđa odeća.

Ovakva promena sportske odeće došla je ubrzo nakon što su norveške rukometašice, Evropska rukometna federacija, kaznila sa hiljadu evra zbog nošenja šorca, a ne bikinija tokom turnira na plaži. Federacija je njihovu odluku prihvatila kao "neprikladnu odeću".

Komentari (0)
Loading