Karl je zasenio HOLIVUD, a malo ko zna da je on iz Srbije: Jedini je glumac sa ovih prostora koji je dobio OSKARA, preživeo je PAKAO rata, a onda ga je zadesilo ČUDO

Vesti 11.04.2023 11:08 0

Mladen Sekulović jedini je glumac s naših prostora koji je nagrađen Oskarom za svoje veliko glumačko umeće, a njegov je životni put jednostavno neverovatan

Karl je zasenio HOLIVUD, a malo ko zna da je on iz Srbije: Jedini je glumac sa ovih prostora koji je dobio OSKARA, preživeo je PAKAO rata, a onda ga je zadesilo ČUDO

Profimedia

Poznatiji kao Karl Malden, ovaj je glumac ostavio neizbrisiv trag na popularnoj kulturi i istoriji Holivuda.

Naime, Mladen je rođen u Čikagu u porodici Srba migranata. Majka mu je bila Čehinja i radila je kao radnica u tekstilnoj industriji, a otac Petar krenuo je iz Srbije ‘trbuhom za kruhom’ te tako prvo upoznao suprugu Mini, a onda začeo i sina Mladena koji se rodio u SAD-u. Kada su bežali iz Evrope zbog siromaštva, roditelji ovog velikog glumca nisu mogli ni da zamisle da će njihova migracija omogućiti njihovom sinu da stekne svetsku slavu i zaradi ogromno bogatstvo.

Dakle, Sekulović je rođen 27. marta 1912., a bio je najstariji od trojice braće. Srpski jezik govorio je od malih nogu i nikada se nije stideo svog porekla pa je tako kasnije odlikovan i Ordenom Svetog Save, a predsednik Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović odlikovao ga je 2004. za izuzetno dugogodišnje ostvarenje u sferi filmske umetnosti.

Iako je ostvario sve svoje snove, odrastanje ovog glumca nije bilo lako. Otac mu je radio u čeličani, a kasnije se i on tamo zaposlio. U čeličani je tako radio sve do 1934., kada je odlučio da se okrene svojoj pravoj strasti – glumi. Kako bi postao prepoznatljivo ime u pozorištu, promenio je ime u Karl Malden. Tri godine je nastupao u pozorišnim predstavama, a prvi veliki proboj doživeo je 1937. kada je dobio svoju prvu ulogu na njujorškom Brodveju.

Njegova karijera se na neko vreme bila prekinula za vreme Drugog svetskog rata kada je otišao na bojište. Nakon što je preživeo užase rata vratio se glumi te su veliki uspesi za njega krenuli od 1950. Naime, tada je glumio u filmovima ‘The Gunfighter’ i ‘Halls of Montezuma’, no svetsku mu je slavu donela uloga u filmu ‘Tramvaj zvan čežnja’.

U školi su je tukli, bila je žrtva pedofila: Znate je iz popularne serije, evo kako danas izgleda

Za tu je ulogu Karl, odnosno Mladen, dobio Oskara za najbolju sporednu mušku ulogu te se tako upisao u istoriju kao jedini glumac s ovih prostora kojem je to pošlo za rukom. Nakon tog uspeha je glumio i u hitu ‘Na dokovima Njujorka’, za što je dobio još jednu nominaciju za Oskara. Još neki njegovi poznati filmovi su i ‘Fear Strikes Out’, ‘Pollyann’ i ‘Paton’.

Nakon velikih uspeha, Karl se napokon smirio i otišao u penziju 1993., a zanimljivo je i da je pet godina bio predsednik Filmske akademije u Los Angelesu te je osnovao i umetničku knjižaru, koja je najveća u SAD-u.

I dok mnogi glumci tokom bogate karijere ostvare i bogate, turbulentne ljubavne živote, ovaj je glumac tome bio čista suprotnost. Nikada tabloidima nije dao povoda da o njemu pišu tračeve i skandalozne priče, a ženio se samo jednom – te je sa suprugom proveo neverojatnih 70 godina života!

Naime, oženio se Monom Grinberg 1938. godine, a ona mu je rodila i dve ćerke. Nikada se u vezi ovog para nije povezivao niti jedan skandal ili afera, a Karl je uvek isticao kako bez Mone ne bi uspeo u životu. Na kraju je slavni glumac preminuo 2009. godine, u 97. godini života te je do kraja svojih dana voleo samo Monu.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading