Na dan njegove smrti, odigrao MAESTRALNU utakmicu: Vladimir je sin Bobana Jankovića, koga je jedna sekunda BESA prikovala za INVALIDSKA KOLICA

Vesti 25.11.2021 11:45 0

Vladimir Janković, sin legendarnog košarkaša Crvene zvezde, pokojnog Bobana Jankovića, koji se smatra najtragičnijim igračem u istoriji sporta

Na dan njegove smrti, odigrao MAESTRALNU utakmicu: Vladimir je sin Bobana Jankovića, koga je jedna sekunda BESA prikovala za INVALIDSKA KOLICA

Printscreen/Youtube

 

Legendarni košarkaš Crvene zvezde ušao je u legendu kao vanserijski igrač, ali i kao jedan od najvećih tragičara u svetu sporta. Posvećen Zvezdi, miljenik navijača, bio je po mnogo čemu poseban. Po stilu igre, ponašanju, lucidnosti, srčanosti, poštenju i neposrednosti. Njegova karijera i život su ostali kao tužno podsećanje, primer i opomena, a u mnogo čemu ostaje uzor. A na mladima je da izvuku pouke.

Naime, zbog sekunde nesmotrenosti i nervoze, 28. aprila 1993. godine, Janković je napravio sebi pakao od života. Verovatno nema tog ljubitelja košarke i sporta koji nije čuo za događaj ili pogledao snimak i jezivu scenu kada se Janković, u dresu Panioniosa, nezadovoljan sudijskom odlukom zaleće u konstrukciju koša i udara glavom u betonski zid ispod table. I posle toga je usledila agonija jednog od najtalentovanijih i najoriginalnih jugoslovenskih igrača tog doba, da bi se 13 godina kasnije nekadašnja igračka gromada preselila u večnost.

Odlično se snašao Janković u Panionisu, bio je jedan od najboljih igrača grčkog tima i predvodio tim sve do kobnog 28. aprila 1993. godine. U domaćem timu Janković je bio najbolji igrač na parketu, ali su gosti koji su imali ulogu favorita, vodili na osam minuta pre kraja meča sa 56:50, kada se dogodio jeziv trenutak, koji je uništio život Slobodana Jankovića.
Panionis je bio u napadu, u kome je Boban dobio loptu na niskom postu da igra jedan na jedan protiv Fragiskosa Alvertisa. Janković koji je do tog trenutka postigao 17 poena, ali i napravio 4 faula, lako rešava tu situaciju i postiže poene, ali je Alvertisovu nemogućnost da izdrži vrlo jak fizički duel sa srpskim košarkašem, sudija Stelios Kukolekidis protumačio kao preteranu upotrebu sile Jankovića i dosudio je ofanzivni faul. Iako se o ispravnosti odluke sudije može diskutovati, reakcija Jankovića je bila šokantna. Shvatajući da mu je to isključujuća lična greška i verovatno prelomni trenutak tog susreta, Boban u besu, ne znajući šta da radi, zatrčava se ka betonskoj konstrukciji koša i iz sve snage udara glavom u njega. Istog trenutka krvave glave i u velikim bolovima pada na parket, a saigrači i lekarska ekipa dolaze da njega u nameri da mu pomognu.

Na dan njegove smrti, odigrao MAESTRALNU utakmicu: Vladimir je sin Bobana Jankovića, koga je jedna sekunda BESA prikovala za INVALIDSKA KOLICA

Printscreen/Youtube

 

 

Boban Janković je vrlo brzo prebačen u bolnicu, gde su se lekari borili za njegov život. Zanimljivo je i da su se navijači iz dvorane odmah posle meča uputili u bolnicu, gde je njih preko 5.000 pristalica Panionisa proveli noć ispred bolnice, čekajući informacije o stanju svog ljubimca. Lekari su uspeli velikim naporima da spasu život Jankoviću, ali je on prilikom udarca glavom u konstrukciju koša povredio dva vratna pršljena, zbog čega je od tog trenutka postao nepokretan i ostatak života bio prinuđen da provede u invalidskim kolicima. Ubrzo posle povrede Jankovića, FIBA je odlučila da zaštita na konstrukciji koša mora da bude dodatno pojačana sunđerima, ne bi li se na taj način u budućnosti sprečili incidenti slični Jankovićevom.
Mnogo godina kasnije u jednom intervjuu, Slobodan Janković je medijima pokušao da objasni šta se to zapravo dogodilo 28. aprila 1993. godine:

- Kad mi je sudija pokazao petu ličnu, nisam mogao da verujem. Krenuo sam prema njemu, ali sam shvatio da ako ga udarim, to neće na dobro izaći. Tada sam se okrenuo i reagovao onako kako sam. Na televizijskom snimku možete da primetite da sam zastao, jer sam u trenutku pomislio na posledice. Kad sam posle udarca pao na pod, nisam mogao da govorim. Počeo sam da se gušim i saigraču koji mi je prišao nekako sam uspeo da pokažem da me okrene na leđa – rekao je Boban medijima.

Vladimir je sin pokojnog Slobodana Jankovića, legendarnog košarkaša crveno-belih.

Na dan njegove smrti, odigrao MAESTRALNU utakmicu: Vladimir je sin Bobana Jankovića, koga je jedna sekunda BESA prikovala za INVALIDSKA KOLICA

Printscreen/Youtube

 

 

- Mnogo je bilo lepo kad smo igrali u Pioniru, barem meni. To je klub mog oca i osećaj nije bio svakodnevan. Zahvaljujem se navijačima, igračima, ali i svima u Zvezdi za lep doček - istakao je Janković i dodao:

- Moram da priznam da sam jedva čekao da izađem na parket Pionira, iako nisam dobio priliku da zaigram. To je za mene bio poseban osećaj, i sigurno ću to čitav život pamtiti.Košarkaš zelenih priznao je da navijači Panatinaikosa gaje animozitet prema Crveni zvezdi.

 

Komentari (0)
Loading