Preminuo revolucionarni dizajner Pako Raban: Jedna TRAGIČNA situacija promenila mu je SUDBINU, njegova majka je radila za OVU modnu kuću!

Vesti 03.02.2023 15:40 0

Čuveni dizajner Pako Raban preminuo je danas u 88. godini života

Preminuo revolucionarni dizajner Pako Raban: Jedna TRAGIČNA situacija promenila mu je SUDBINU, njegova majka je radila za OVU modnu kuću!

Shutterstock

Pako Raban, jedan od najpoznatijih i najuticajnijih modnih dizajnera našeg vremena. Svaka njegova kolekcija odeće je bila revolucionarna, bio je umetnik koji se i

 

Rodio se u Baskiji 18. februara 1934 godine, a njegovog oca su streljali tokom Španskog građanskog rata, nakon čega je njegova majka uz pomoć prijatelja teškom mukom pobegla u Francusku. 

Mama i baka su imale ogroman uticaj na budućeg dizajnera koji se tokom svog života vodio njihovim uverenjima. 

One su bile dve suprotnosti. S jedne strane njegova baka koja je Paka upoznala sa duhovnim svetom, ezoterijom, i romantikom, dok je sa druge strane bila stroga majka koja je preuzela ulogu muškarca u porodici. 

Njena je slika očigledno formirala taj tip žene, superiorije od muškarca, za koju je kasnije kreirao svoju odeću. 

Godine 1952. Francisko je počeo da studira arhitekturu na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti. U to vreme, njegova majka je radila u modnoj kući drugog legendarnog Španca - Kristobala Balensijage.

Za honorarni posao, Fransisko počinje da kreira dodatke i dekorativne elemente odeće za modnu kuću, a ubrzo počinje da sarađuje sa Kristijanom Diorom, Ninom Riči, Pjerom Kardenom i Živanšijem.

Koristeći nove veštačke materijale u svom radu, kao i metal a u budućnosti će postati jedan od glavnih dizajnera materijala.


Paco na grčkom znači "gavran". Upravo se ova ptica smatrala zaštitnikom roda i verovao je da će mu novo ime doneti sreću.

 


Tako se i dogodilo – u februaru 1966. Paco Raban je predstavio svoju prvu zbirku-manifest. Nosio je ekscentričan naslov "Dvanaest haljina od modernih materijala koje se ne bi smele nositi“. Zaista, modeli su izašli na modnu pistu u haljinama od metala i plastike, potpuno prekrivenim pločama i žicom.

 

U doba stakla i metala u arhitekturi, skulpturi i industrijskom dizajnu, Raban je prvi pomislio da ženu obuče u metal. Veliku pažnju privukle su njegove haljine i aksesoari od plastike i metala, kože, valovitog papira, suvog cveća i nojevog perja.

On je stvorio stvorio je sliku žene budućnosti, inspirisanu feminizmom, a prvi je upotrebio muzičku pratnju na modnim revijama.

Pako je svu svoju pažnju usmerio na liniju parfema. I nije ni čudo. Malo je reći da danas proizvodnja parfema i kozmetike kući "Rabanne" donosi znatnu zaradu. Ovaj posao postaje glavni izvor prihoda.

Prvi miris koji je kreirao bio je "Calandre" (1969) i odmah je osvojio ženska srca. Tada, kada je modnim svetom vladao miris limuna, stvorio je nešto novo.


BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading