Mršav kao hrt: Kako Momo Kapor video poznatog SRPSKOG glumca koji je ostavio najveći trag u domaćoj kinematografiji

Vesti 03.10.2021 15:41 0

Jedan od najpoznatijih srpskih književnika, slikar i novinar Momo kapor preminuo je 2010. godine, a ono kako je video našu legendu među zvezdama, Dragana Nikolića , ostavlja čoveka bez reči

Mršav kao hrt: Kako Momo Kapor video poznatog SRPSKOG glumca koji je ostavio najveći trag u domaćoj kinematografiji

Alo

Još u gimnaziji Momo je počeo da se bavi novinarstvom.

Novinarstvom je počeo da se bavi kao gimnazijalac u Sarajevu, u listu "Naši dani". Kasnije, krajem 60-tih počeo je da piše za najznačajnije beogradske listove i magazine. Biti novinar u to vreme i naplaćivati svoj radi, podrazumevalo je da pronaći stranicu na kojoj vam je bio odštampan tekst, sići na blagajnu i primiti novac na ruke, pošto vas blagajnica s crvenim dugim lakiranim noktima pronađe na spisku. To je bilo vreme pre nego što su "pronađeni" bankovni računi i porezi na prihode.

Jelisaveta mu je bila velika inspiracija za roman

Na partiju kod Nine Rozenvold na Petoj aveniji, na kome se okupljao njujorški džet set, Moma je upoznao princezu Jelisavetu, koja mu se predstavila kao Elizabeta Karađorđević - jugoslovenska princeza, kojoj je bilo zabranjeno da se vrati u svoju domovinu, kao i svim njenim rođacima Karađorđevićima. Bila je to 1976.godina. Posle tog poznanstva napisao je roman "Zoe".

Velikan srpske književnosti je davno rekao par reči o Draganu Nikoliću.

Momo Kapor o Draganu Nikoliću

- Dragan Nikolić je oličenje punokrvnog beogradskog momka. Pokreti mačke, neprestani oprez, korača kao da se prikrada. Mršav kao hrt. Izbegava da priča o apstrakcijama, radije upotrebljava dečački cinizam, nego ispovednički ton. To je jedno od onih lica koje godinama prolaze Beogradom i postoje pokraj nas. To su momci koji pridržavaju uglove kuća da se ne sruše, a istovremeno žvaću žvaku gledajući filmove Džona Vejna. Nešto što bi možda neke žene nazvale: dete-muškarac - rekao je Momo.

Komentari (0)
Loading