Amerikanci bi rekli da nema jeseni bez pite od jabuka, a prema ocenama više od 400 čitalaca portala Chew Out Loud, upravo je recept blogerke Ejmi Dong proglašen najboljim receptom za pitu od jabuka. Tajna se, kaže autorka, krije u puterastom, prhkom testu i savršeno izbalansiranom filu od svežih jabuka, putera i mirisnih začina.
Posle godina isprobavanja različitih recepata, Dong je razvila verziju koja je osvojila i najzahtevnije sladokusce. „Ovo je pita koja nadmašuje i one iz najboljih pekara“, piše autorka. Fil je pun sočnih, svežih jabuka sorte Granny Smith, dovoljno mekanih, ali ne i kašastih, dok testo ima onu idealnu, „listastu“ strukturu koju daje hladan puter i minimalno mešenje.
U receptu se kombinuju beli i smeđi šećer, cimet, muskatni oraščić i malo soka od jabuke ili cidera, što filu daje bogat, karamelizovan ukus. Sve se prekriva gornjom korom, lagano premazanom ostatkom fila i posutom krupnim šećerom i cimetom pre pečenja.