Samo jedna devojčica u Srbiji se ovako zove: Kako je porodica Simonović odabrala ovo neobično ime i šta ono znači

Slobodanka Ćorić Vesti 16.08.2024 16:20 0

U moru imena sa različitim značenjima, roditeljima ponekad nije lako da se odluče za ono koje im najviše odgovara, posebno ako žele da ime bude neobično

devojčica

Shutterstock

Roditelji u Srbiji sve više biraju moderna i kratka imena za svoju decu, poput Mia, Iva, Una ili Vid, dok se takođe vraćaju starim imenima kao što su Arsenije, Gavrilo, Despot i Vasilije.

U moru imena sa različitim značenjima, roditeljima ponekad nije lako da se odluče za ono koje im najviše odgovara, posebno ako žele da ime bude neobično.

Porodica Simonović je pronašla rešenje jer je njihova ćerka dobila ime koje je potpuno jedinstveno, a možda je jedina u zemlji sa tim imenom. Najstarija ćerka u porodici nosi ime Srbija.

"Nekada su bila popularna imena kao što su Ana, Ljiljana i Marina, a kasnije i Slavica, Ljubica, Mirjana. Međutim, staroslovenska imena poput Strahorada bi bila još neobičnija od imena Srbija", rekla je mama Ana Simonović u emisiji "150 minuta".

"Smatram da ime može da ojača karakter i volju osobe", dodala je Srbija.

Ona je napomenula da se često dešava da njeno ime ne bude ispravno napisano na diplomama na takmičenjima, a na međunarodnim takmičenjima misle da je ime države.

Srbija nije jedina sa neobičnim imenom u porodici; ima dva brata i dve sestre, a njihova imena su zaista nezaboravna. Pored Srbije, tu su i sestra Sloboda, braća Miloš i Obilić, i najmlađa sestra Kruna.

"Mislim da su deca snažna kao što su i njihova imena", objašnjava mama Ana. "Sloboda je prelepo ime, Miloš nosi ime po dedi, Obilić je imenovan po Milošu Obiliću, a Kruna je ime koje je takođe veoma posebno."

U srpskoj tradiciji postoji nekoliko imena inspirisanih Srbijom, kao što su muška imena Srbislav, Srboljub, Srboslav i žensko ime Srbijanka. Takođe, nekada su se davala imena po bivšoj Jugoslaviji, kao što su Jugoslav i Jugoslava.

 

Komentari (0)
Loading