Ne pravite narcise od dece: Pohvala im daje samopouzdanje, ali važno je dozirati, stručnjaci otkrivaju kako

Vesti 26.06.2024 20:29 0

Narcisoidno ponašanje kod dece nije samo egocentričnost, već i krajnja sebičnost i nepoštovanje drugih

devojčica

Shutterstock

Mnogi roditelji se često suočavaju sa različitim savetima kako da vaspitavaju svoju decu. Jedna od uobičajenih tema koja se provlači je kako pohvala može uticati na ličnost deteta. Nekoliko članaka je nedavno privuklo veliku pažnju svojim istraživanjima o deci sa narcističkim sklonostima. Nažalost, naslovi ovih članaka često obmanjuju jer kažu da zbog čestih pohvala dete može postati razmaženo i narcisoidno.  

Međutim, ono što treba shvatiti jeste da sama pohvala nije problem; problem nastaje kada se deca hvale upoređujući ih sa drugom decom i sugerišući njihovu superiornost. Pohvala kao takva nije štetna, ali pohvale koje dolaze sa kritikom upućenom drugima mogu biti veoma problematične. Narcisoidno ponašanje kod dece nije samo egocentričnost, već i krajnja sebičnost i nepoštovanje drugih. Ona sigurno ne želi da odgaja narcisoidnu decu!

dete

Shutterstock

 

Evo nekoliko saveta kako da priznate i pohvalite svoju decu, a da ih ne pretvorite u narciste: 

Ne upoređujte svoju decu sa drugom decom 

Cenite svoju decu onakvu kakva jesu, ali ne upoređujući ih sa drugima. Ako su pogrešili, recite im to, ali ne upoređujući ih sa drugima (poput braće, prijatelja, školskih drugova itd.). Poređenje je opasno jer uvek postoji neko ko može da nadmaši vaše dete u nečemu, što može dovesti do osećaja stalnog neuspeha. Ako se deca usredsrede na sopstvene sposobnosti i dostignuća, uspeće ili neuspešno po sopstvenim zaslugama. 

Upoznajte svoju decu 

Zašto se narcisoidni poremećaj ličnosti javlja kod odraslih teško je utvrditi. Neki stručnjaci za mentalno zdravlje veruju da narcizam potiče od zlostavljanja, dok drugi veruju da je rezultat preteranog angažovanja roditelja koji projektuju sopstvene želje na decu (npr. otac želi sportistu bez obzira na želju deteta). U svakom slučaju, ne možete pogrešiti ako pažljivo slušate svoju decu, razumete ko su ona i uvažavate njihove posebne želje, misli i osećanja. Ne morate uvek da se slažete sa njima, ali ćete im dati veliki podsticaj u životu tako što ćete pustiti da njihova prava ličnost zablista.

Fokusirajte se na pozitivne osobine ličnosti, a ne na dostignuća 

Detetova postignuća su prolazna, ali njihova dobrota i dobar karakter (ako se neguju) ostaće sa njima za ceo život. Pohvalite dete kada pokaže posvećenost, radnu etiku, saosećanje, uslužnost ili je samo prijatna osoba. U redu je povremeno hvaliti detetovo postignuće, ali ograničite učestalost i intenzitet pohvala. Fokusiranje na njihov trud, karakter i ličnost (a ne na dostignuća) dovodi do više samopouzdanja i manje uobražene dece, prenosi Your Tango.

Ne budite majka (ili otac) mučenica 

Da, volite da se osećate potrebnim i važnim u životima svoje dece, ali nemojte sve za njih – nemojte! Ako deca misle da se vaš svet vrti isključivo oko njih, razvija se osećaj egocentričnosti (i bespomoćnosti). Odrastaju očekujući da svako ko ih voli i živi da bi ispunio njihove želje i želje. Pokažite svojoj deci da imate svoj život i da imate potpuno poverenje u njihove sposobnosti da sami rade stvari. Ne samo da je za roditelje iscrpljujuće što zanemaruju sopstvene živote i potrebe, već i šalje veoma lošu poruku deci. Biti žrtva svoje dece ne vodi do samopouzdane, srećne dece, a sigurno neće ni vas usrećiti. Narcisoidne osobine su najgore! 

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading