Rekla mužu da je debeo, tera ga na dijetu, pa dobila tužbu: Sad mora da mu plati

Slobodanka Ćorić Vesti 28.04.2024 20:24 0

Muškarac je tvrdio da je njegova žena, iako prima istu platu, prebacila finansijski teret kuće na njega i da nije obavljala kućne poslove

posao

Pexels

Porodični sud koji je vodio brakorazvodnu parnicu u Ankari proglasio je ženu krivom zbog pogrdnih izjava koje je upućivala svom mužu na osnovu njegove težine, te mu je govorila da je "predebeo". Sud je naložio ženi da muškarcu isplati 5 hiljada lira (143 eura).

Muškarac po inicijalima M.S.A., koji živi u Ankariju, podnio je zahtev za razvod od supruge V.A. preko svog advokata 2019. godine . On je naveo da je supruga koristila emocionalno nasilje nad njim, posebno ismevajući njegovu težinu.

Muškarac je tvrdio da je njegova žena, iako prima istu platu, prebacila finansijski teret kuće na njega i da nije obavljala kućne poslove, osim zahteva za razvod, tražio je odštetu od po 30.000 lira (oko 862 eura), piše Cumhuriiet. U isto vreme, žena je takođe pokrenula tužbu protiv M.S.A. Tvrdila je da se udala za svog supruga svesna njegovih fizičkih karakteristika. Ona je navela da je suprug bez njenog znanja podigao kredit i da je bila prisiljena da ga vrati, kao i da je bila uznemirena pod pretnjom zaplene.

Žena je rekla da je često izjavljivala da supruga ne voli i zatražila je odštetu od 70.000 lira (2.000 eura) za materijalnu štetu i 100.000 lira (oko 3000 eura) za moral. U obrazloženju sudskog rešenja, navedeno je da je žena kriva zbog korištenja uvredljivih izraza protiv svog supruga zbog toga što je “debeo”, te primene dijetetskih i sportskih programa i izbegavanja seksualnog odnosa, na osnovu dokaza i svedočenja prikupljenih tokom suđenja.

U obrazloženju se takođe navodi da je, što se tiče neplaćanja duga bez znanja žene, „s obzirom na to da je svedok žene u razgovoru sa jedne strane naglasio da je žena bila obavieštena o situaciji i da su kasnije nastavili da žive zajedno, zaključeno je da je žena oprostila ovu grešku i barem je tolerisala”.

U rešenju se navodi da nema konkretnih dokaza ili svedočenja o nasilju žene i drugih tvrdnji. S obzirom na konkretan slučaj, jasno je da je muž sklopio brak za srećan život, ali je brak završen zbog potpunog greha žene.

Stoga, uzimajući u obzir ekonomske i socijalne uslove stranaka, odlučeno je da mužu bude dodeljena odšteta od 15.000 lira. Kada se razmotre postupci koji su doveli do razvoda, s obzirom na to da su postupci žene protiv ličnih prava muža bili napadne prirode, postupci su ocenjeni kao nepravedni, a zbog toga je doneta odluka o dodeli odštete od 5.000 lira.
 

Komentari (0)
Loading