Da li skupljate siću? Evo zašto kasica za štednju ima oblik praseta roze boje

Vesti 28.02.2024 16:38 0

Jeste li se ikada zapitali zašto kasice prasice imaju taj oblik i uglavnom su roze boje?

kasica

Shutterstock

Od malena su nas učili da sitan novac, poput kusura iz prodavnice ubacujemo u kasicu prasicu u skupljamo za sladoled, čokoladu, ili čak igračku koju želimo da kupimo. To i danas rade mnoga deca. Zanimljivo je da kasice za štednju oduvek imaju oblik praseta i ranije su sve bile roze boje. Danas postoje i drugih oblika i boja, ali je kasica prasica najčešća.

pare

Shutterstock

 

Da li ste se ikada zapitali zašto izgleda baš tako? U 15. veku su ljudi novac odlagali u male okrugle posude, izrađene od gline, a zvale su se - svinja. Oblik je zaista podsećao na svinju, a ubrzo su namenski počele da se prave okruglog oblika i s rupom za novac, a podsećale su na domaće životinje koje su bile na ceni. Tako je kasica dobila oblik praseta, odnosno svinje, a vremenom je postala roze boje, piše „Miror“.

Stvar je u tome da kasica prasica ne može da se otvori, kako se novac ne bi uzeo pre nego što je stvarno potreban - da bi se to desilo, ona mora da se razbije. Ipak, danas većina na dnu ima čep, pa je nije teško otvoriti kad god vam zafali nešto novca.

Komentari (0)
Loading