Kako muškarci uništavaju svoje žene: Vladeta Jerotić objasnio probleme svakog balkanskog braka

Slobodanka Ćorić Vesti 13.02.2024 14:34 0

Prirodna posvećenost žene ili majke novorođenom detetu prvih godinu-dve pretvara se u dugoročnu prednost deteta u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na decu, pa traže povoljnijeg partnera za bračnu ili vanbračnu vezu

Vladeta Jerotić

Printscreen/Youtube

U knjizi „Uzgredna razmišljanja” kroz temu „Kako žena i muž kvare brak”, Vladeta Jerotić objašnjava razloge kraha brakova sa kojima se u praksi, kao bračni terapeut, najviše susreo, prenosi Zelena učionica.

Razloge propasti braka Jerotić je podelop u tri grupe: Ljubav između muškarca i žene obično počinje zaljubljenošću koja nikada ne prelazi u ljubav. Muž napušta ženu kada shvati da je više ne voli. Muž napušta ženu jer je tip „patološkog Don Žuana“ (zavodnika) koji menja žene, nesvesno se okrećući njima, najčešće iz kompleksa prema majci, usled raznih traumatskih događaja iz detinjstva. Vekovni patrijarhalni tip Srpkinje imao je jedan prevashodni cilj – udati se i roditi decu. Zanemarena je složena i važna erotičko-seksualna strana bračnih odnosa.

Nastavljajući priču o konzervativnim Srpkinjama nakon nekoliko godina braka sa decom, žene ili potpuno odbijaju seksualne odnose ili ih mrzovoljno izvode bez ličnog učešća. Prirodna posvećenost žene ili majke novorođenom detetu prvih godinu-dve pretvara se u dugoročnu prednost deteta u odnosu na muža. Muškarci postaju ljubomorni na decu, pa traže povoljnijeg partnera za bračnu ili vanbračnu vezu.

„Kastrirani tip žene“ slična muškom Don Žuanu, ona nesvesno osvećuje muškarca ucenjujući ga ili odbacujući ga ili se pretvarajući da je udata. Slično osvetoljubivom muškarcu, ova vrsta žene se nesvesno sveti ocu zbog traumatskih događaja iz detinjstva.

Ženska seksualnost je slabija od muške seksualne želje, kraćeg je veka, u najboljem slučaju traje do menopauze, nakon čega počinje da dominira muški hormon, uz odgovarajuće promene u ponašanju žene. Postoji, srećom, ređi tip žena za koje je svaki seksualni čin nešto ružno, sramno i odvratno. Ovakva žena, čak i kada to krije od svog muža, nije u stanju da dugo sakrije ovaj nedostatak.

Postoji tip žene koja želi da dominira u braku i na mnogo načina, kada se muž ozbiljnije suprotstavi ovakvom ponašanju žene, ona ne može da promeni ovu osobinu, on je napušta. Iz raznih razloga, neuspeli prvi brak (posebno rani brak) zamenjuje se uspešnim i trajnim drugim brakom.

Muž ili žena koje su sazreli dostižu uspešnu individuaciju, pa traže zrelijeg partnera u drugom braku. Ako žena nije sazrela tokom braka, a muž jeste, ili obrnuto, zrelom partneru više nije potrebna simbioza, pa odvajanje ili razvod. Kako muž upropasti svoju ženu?

Najčešći načini su ovi: Žene uporno potcenjuje, svesno ili nesvesno, to je posebno česta pojava u balkanskoj, srpskoj sredini. Za takve muževe žena je cenjena sve dok može da rađa, brine o deci i kući, dok mužu u potpunosti služi u svim njegovim zahtevima, dok je psihički i fizički zdrava. Muž koji je došao iz oštećene porodice, iz braka razvedenog roditelja (ako je jedan od roditelja bio alkoholičar, psihički izmenjen na razne patološke načine i tako dalje) nesvesno prenosi sopstvenu proživljenu traumu iz detinjstva u brak, ponašajući se slično bolestan roditelj.
 

Komentari (0)
Loading