Jesu li današnja deca razmažena? Pitanje je izazvalo žustru raspravu na internetu među roditeljima

Vesti 23.01.2024 16:42 0

Roditelji su danas stavili decu pod stakleno zvono i sve im poslužili na tanjiru

dete

Annebel Van den Heuvel / Panthermedia / Profimedia

Ova mama nije bila jedina sa takvim mišljenjem. I drugi roditelji su se složili sa činjenicom da su neka deca danas razmažena i samovoljna.

Jedna mama je napisala: "Odrasla sam 1950-ih kada su roditelji retko radili ovakve stvari. Nije bilo 'zadovoljstava' kao što su planirani sastanci sa prijateljima, pre i posle škole i tako dalje. Dečje aktivnosti su bile mnogo neformalnije i često organizovane spontano sa prijateljima na ulici. U zatvorenom smo se zabavljali čitanjem, društvenim igrama." "Roditelji su danas stavili decu pod stakleno zvono i sve im poslužili na tanjiru. Da oni, naši mali prinčevi i princeze, dožive grubo buđenje kada uđu u stvarni svet", dodala je ova mama.

dete

Shutterstock

 

Druga žena je rekla: „Moj nećak ima 7 godina i ne može baš da se igra sam, njegov tata se uvek igrao/zabavljao/putovao sa njim, itd. Ironija je što on dobija mnogo igračaka za Božić i rođendane, a on i ne gledaj“. "Toliko dece izgleda nesposobno da se igraju i nema mašte u njihovoj igri. Potrebne su im stalne ideje i smernice odraslih. To je prilično tužno. Obično čuvam decu i to je sve češće", dodala je ona.

Još jedna mama se javila sa sličnim mišljenjem. „Roditelji takođe misle da je neka vrsta zločina ako je deci dosadno ili ako ih ostavimo same na trenutak. Ako se igraju ili rade bilo šta, stalno razgovaraju sa njima i postavljaju im pitanja, itd. Vi zapravo možete dati 5 minuta mira da se zabave. To je dobro za njihov mozak. Pustimo ih da sami obrađuju stvari", napisala je ona. 

Međutim, nisu se svi složili da treba ponoviti roditeljske tehnike iz prošlosti. Jedna mama je rekla: „Iako je dobro stimulisati razvoj mozga, ne mislim da je roditeljstvo u 70-im i 80-im godinama nešto što većina nas želi da oponaša, prenosi Miss7.

dete

Oleksandr Latkun / imageBROKER / Profimedia

 

Drugi je napisao da bi bilo čudno ne provoditi slobodno vreme sa svojom decom, dodajući: „Mislim da bi bilo mnogo čudnije imati odmor, a ne želeti da provodim vreme sa njima. Ugađam im i to mi čini veliko zadovoljstvo. "

Druga mama se oglasila svojim mišljenjem: „Odrasla sam u 70-im i 80-im i sve što smo čuli je kako će nas televizija uništiti. "Rođena sam 70-ih godina, igrali smo se napolju od malih nogu, tako da roditelji nisu morali da nas zabavljaju. Mislim da su roditelji danas odgovorniji nego tada i pokazuju više interesovanja za svoju decu", napisala je jedna mama.

Dete

Shutterstock

 

Jedna žena je napisala da su roditelji 1980-ih bili 'nemarni'. „Da, mnoga deca danas su razmaženija od prethodnih generacija. Međutim, deca su pametnija i mislim da su emocionalno razvijenija nego što mislimo. „Moje dvoje dece imaju tablete, ali mogu da se igraju satima sami u bašti ili sa igračkama. Želim da moja deca posećuju prijatelje u njihovoj kući svaki dan, jer mislim da je taj aspekt roditeljstva 80-ih (i ranije) bila je malo zanemarena", dodala je ona.

Ko god je rekao da je roditeljstvo lako, očigledno je lagao. To može biti tako naporan posao! Srećom, sada imamo Facebook grupu za mame i tate da dele svoje nevolje, brige i korisne savete.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading