"Tinejdžerima treba biti autoritet": Mama objavila važan podsetnik zašto je mladima neophodna čvrsta ruka

Olja Jelić Vesti 17.01.2024 12:30 0

Povezivanje sa decom ključno je za razvoj snažnih porodičnih veza, ali i postavljanje čvrstih granica igra važnu ulogu u stvaranju sigurnog i odgovornog okruženja.

Mama

Printscreen/Instagram

Povezivanje sa decom ključno je za razvoj snažnih porodičnih veza, ali i postavljanje čvrstih granica igra važnu ulogu u stvaranju sigurnog i odgovornog okruženja. Nežno roditeljstvo ponekad se može zameniti sa popustljivim roditeljstvom, ali to uopšte nije slučaj.

Važno je da roditelji budu autoritativna figura, dok istovremeno pokazuju empatiju. Mama, Beki Kenedi, podelila je podsetnik zašto našim tinejdžerima treba čvrst vođa.

"Tinejdžeri ne trebaju da imaju autoritet u svakoj odluci koju donosimo mi kao roditelji. Ono što im treba jeste čvrst vođa", napisala je Kenedi u naslovu videa koji je objavila na Instagramu.

 

 

 

Nabrojala je neke primere kako bi to moglo izgledati, rekavši stvari poput: "Sada stvarno moraš da ideš u krevet, ostao/la si budan/na dugo zadnjih nekoliko noći. Znaš koliko je san važan, zar ne?" ili "Svi tvoji prijatelji imaju TikTok? Zar nisi video članke o tome kako je to loše? Ne misliš li da bi trebao malo pričekati?"

Beki ističe da su ove situacije primeri trenutaka kada svojoj deci dajemo previše ovlašćenja u donošenju odluka. Napominje da saradnja nije uvek ključna u svim aspektima roditeljstva.

Objasnila je i da čvrsto vođstvo znači prepoznavati i brinuti se o emocionalnim izazovima svoje dece, ali istovremeno ostati snažan i ne dopustiti da nas ti izazovi preplave.

Predložila je učinkovite načine reagovanja kada dete odbija odluku roditelja: "Postavite granice, ali pokažite im da su njihovi osećaji važni i budite saosećajni."

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading