Slatke vasilice se šaraju tako što se nekoliko strukova slame uvežu u snopić crvenim koncem pa se onda vrhovima bocka testo i to tako da se rupice formiraju oblik krsta. Za proju-vasilicu, domaćica pripremi šuplje grančice zove, veže ih u snop pa njime izvadi kružiće testa koji se kasnije daju stoci da bude napredna i zdrava cele godine.
Vasilice od lisnatog testa
Sastojci:
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti
- 600 g brašna
- 25 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 3 dl mleka
- 250 g margarina
- med za premazivanje
Priprema:
Izmešajte brašno, so, uskisao kvasac i jaje pa sa mlakim mlekom zamesite testo.
Razvite i premažite sa trećinom margarina, preklopite kao za lisnato testo i ostavite na hladnom petnaestak minuta.
Ponovite to još dva puta dok ne utrošite margarin.
Razvite konačno testo debljine prsta, isecite na kocke i pecite u rerni na oko 180 C.
Služite tople i prelivene medom.
Vojvođanske vasilice sa medom
Sastojci:
- 800 gr brašna
- 200 g masti
- 40 g svežeg kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- mlaka voda
- med
Priprema:
Izmešajte brašno i mast pa polako dodajte uskisli kvasac i so, umesite meko testo i podelite ga na manje lopte.
Ostavite da testo naraste pa svaku loptu razvite u manju lepinju. Jednu lepinju razvijte oklagijom i isecite na trake koje ćete koristiti za ukras.
Ostale lepinje preklopite na sredini, formirajte ih u oblik hlepčića i ukrasite uvijenom trakom.
Vasilice stavite u podmazani pleh posut brašnom i ostavite da narastaju još desetak minuta. Pecite na temperaturi 200 C, poslužite tople i prelivene medom.
U nekim krajevima se vasilice peku u obliku običnih okruglih lepinja, a postoji i običaj da se išaraju vrhom slamčica vezanih u snop crvenim koncem.
Vasilica od projinog brašna
Sastojci:
- 3 šoljice projinog brašna
- 3 šoljice pšeničnog brašna
- 3 jaja
- 2 šoljice ulja
- 1 prašak za pecivo
- kašičica soli
- 3 šoljice kisele vode
Priprema:
Umutite jaja, dodajte vodu i ulje, pa polako dodajte izmešanom brašnu sa praškom za pecivo.
Pecite u podmazanom plehu na oko 200 C.