Žene se pre odljube od muškaraca: Najnovija studija otkrila zašto nisu srećne, dva su ključna razloga gašenja strasti

Olja Jelić Vesti 12.01.2024 14:44 0

Žene se odljube pre svojih muževa, a život pun dece i kućnih poslova mogao bi da bude krivac

Domaćica

Shutterstock

Žene se odljube pre svojih muževa, a život pun dece i kućnih poslova mogao bi da bude krivac, javlja New York Post.

Nova studija, objavljena u časopisu Journal of Association for Psychological Science, otkrila je da žene prijavljuju dramatičniji pad osećaja ljubavi tokom vremena, u poređenju s muškarcima.

Istraživanje je pokazalo da je jedan od razloga taj što su žene na početku veze zaljubljenije od muškaraca, a kasnije taj osjećaj slabi kad zaglave u vođenju domaćinstva i podizanju porodice pa im suprug ne daje podršku i pažnju.

Kako bi proveo studiju, dr. Sauraba Bargava, profesor ekonomije na Sveučilištu Carnegie Mellon u Pitsburgu, pratio je emocije gotovo 3900 odraslih heteroseksualnih osoba sa različitim vremenskim okvirima veza, od nedavno verenih do onih koji su decenijama u braku.

Osećaji ljubavi su se smanjili tokom vremena

Učesnici su zamoljeni da zabeleže sa kim su bili i kako se osećaju svakih 30 minuta tokom deset dana, nakon čega je sledio duži upitnik o vrsti i cilju njihove ljubavi.

Studija je otkrila da su žene mnogo sklonije od muškaraca da prijave trenutke osećaja ljubavi rano u vezi, ali to ne traje dugo.

Domaćica

Shutterstock

 

Žene u dužim vezama iskusile su osećaj ljubavi dok su provodile vreme s partnerom gotovo 60 posto ređe od onih u novijim vezama. Osećaji ljubavi smanjili su se tokom vremena za muškarce samo za 0,4 posto. Žene koje su se "zaljubile do ušiju" izjavile su da su vatreni osećaji strasti brzo nestali.

Žene su otkrile da se osećaj velike ljubavi prema partnerima smanjio za gotovo 80 posto tokom vremena. Dok je taj pad bio mnogo manji za muškarce te je iznosio 30 posto.

Sve se menja nakon sedme godine braka

Kako se osećaju, verovatno ima veze s onim što rade. Studija je otkrila da kako se prilagode svojoj vezi, žene provode više vremena obavljajući poslove i kuvajući, dok muškarci sve više vremena provode opuštajući se i dremajući.

Domaćica

Shutterstock

 

Dr. Bargava je takođe primetio da bi deca mogla da ublaže ljubavni plamen, jer bi osećaji ljubavi mogli da se prenesu na decu, a žene preuzimaju većinu brige o deci.

Međutim, kada su sati provedeni na poslu u pitanju, tu važe sasvim druga pravila. Parovi su izvestili o velikom porastu ljubavi jedno prema drugome kada su se ponovno našli nakon što su bili razdvojeni najmanje osam sati, bez obzira na to koliko su dugo bili zajedno.

Nakon otprilike sedam godina braka, žene i muškarci su približno jednako izjavili da su zaljubljeni, dok su takođe rekli da uživaju u međusobnom društvu.

"Mislim da postoji optimistično tumačenje podataka, iako romantična strast i romantična ljubav slabe, oni i dalje postoje", rekao je dr. Bhargava za The Times.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)
Loading