Mame, ovako možete da smirite vašu decu: Zagrljaj je važan, ali postoji nešto još jednostavnije

Vesti 30.12.2023 19:01 0

Istraživanje je rađeno na devojčicama jer „lepši pol” više reaguje sa oksitocinom...

Mama i ćerka

Shutterstock

Kad se zgusne, tu je mama – to je dobro poznato deci svih uzrasta. A šta ako najdraže biće nije tu? Novo istraživanje pokazalo je da mamin glas preko telefona može da smiri dušu uznemirenog deteta baš kao i zagrljaj. Kod ćerki, kada čuju dobro poznat glas, proizvodi se isti hormon kao kada ih majka dodirne ili nežno zagrli, prenosi „Gardijan”.

Američki naučnici namerno su podigli nivo stresa 61 devojčice između sedam i dvanaest godina tako što su im održali govor pred nepoznatim ljudima bez pripreme ili rešavanja matematičkog zadatka. To je ubrzalo rad srca devojčica i podiglo nivo kortizola, hormona stresa. Zatim su podeljeni u tri grupe. Prva grupa nalazila je utehu u fizičkom kontaktu sa majkom, devojčice iz druge grupe su razgovarale sa majkama telefonom, a one iz treće grupe su gledale film neutralnog sadržaja.

mama i ćerka

Shutterstock

 

Analize urina i pljuvačke su pokazale da je nivo oksitocina povećan u prve dve grupe, dok u trećoj nije. Kako se nivo oksitocina povećavao, nivo kortizola (stresa) se smanjivao. „Deca koja su imala kontakt sa svojim majkama doživela su isti hormonalni odgovor bez obzira da li je bio fizički ili preko telefona“, rekla je Lesli Selcer sa Univerziteta Viskonsin-Medison, koja je vodila studiju. Ranije se verovalo da oslobađanje oksitocina u kontekstu društvenog vezivanja zahteva fizički kontakt, ali to pokazuje da glas ima isti efekat i da nije trenutan. Nivo kortizola kod devojčica ostao je nizak čak i kada su se vratile kući nakon stresnog zadatka.

Istraživanje je rađeno na devojčicama jer „lepši pol” više reaguje sa oksitocinom. Kod žena ovaj hormon igra važnu ulogu tokom priprema za porođaj, samog porođaja i dojenja. Stručnjaci veruju da za to postoji evolutivni razlog. Ugroženi muškarac može da bira da li će se suočiti ili pobeći, dok žena nema takav izbor ako je trudna ili ima potomstvo. Zato ona oslobađa stres „smirujući situaciju“.

trudnica

Shutterstock

 

Lesli Selcer iz Laboratorije za dečje emocije nastavlja da ispituje da li drugi oblici komunikacije, poput SMS-a, utiču na oksitocin. Mamama je sada lakše kada znaju da mogu da uteše svoju decu preko telefona, ali možda bi volele da im neko izmeri hormone stresa u trenutku kada čuju zabrinuto dete na drugom kraju linije. Zadovoljne su i telefonske kompanije iz svojih razloga, a što se tiče samog istraživanja, ono je potvrdilo da nove tehnologije i kako mogu biti korisne u društvenim kontaktima i da nisu krivci otuđenja kao što su sugerisala neka ranija istraživanja.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading