Roditeljstvo je puno izazova: Pet važnih lekcija kako da smirite neposlušno dete, a najvažnije je da imate strpljenja

Olja Jelić Vesti 27.12.2023 14:26 0

Roditeljstvo uključuje razne izazove, a rešavanje neposlušnog ponašanja jedan je od njih. Važno je da roditelji pristupe neposlušnom ponašanju sa strpljenjem i pokušaju da postiču pozitivno ponašanje.

Neposlušno dete

Shutterstock

Roditeljstvo uključuje razne izazove, a rešavanje neposlušnog ponašanja jedan je od njih. Važno je da roditelji pristupe neposlušnom ponašanju sa strpljenjem i pokušaju da postiču pozitivno ponašanje. Umesto da isključivo kažnjavamo negativno ponašanje, možemo da pokušamo da ojačamo i nagradimo pozitivno ponašanje. Ovo je pet lekcija koje bi roditelji mogli da razmotre u podučavanju neposlušnog deteta.

1. Naučite ih empatiji 

Možemo da podstaknemo empatiju u svom detetu učeći ga da prepoznaje i doživljava tuđe emocije. Neka razmisli o mogućim posledicama svog ponašanja na druge ljude. Sticanje empatije može pomoći ljudima da postanu svesniji svojih postupaka.

2. Učinite ih odgovornima

Važno je da dete nauči vrednost odgovornosti. Možemo ga učiti da svaki njegov postupak ima pozitivne i negativne posledice. Trebamo da ga podstaknemo da razmotri posledice svog ponašanja za sebe i druge ljude i da prihvati odgovornost za svoje postupke.

3. Rešavanje problema

Detetu treba pomoći da shvati da nedostatak veština suočavanja ili frustracije može biti glavni uzrok neposlušnog ponašanja. Treba ga podstaknuti da razmisli o drugim metodama za rešavanje nesuglasica ili prepreka.

Neposlušno dete

Shutterstock

 

4. Otvorena komunikacija i poštovanje

Važno je imati ljubaznu i otvorenu komunikaciju. Ključno je naučiti dete važnosti komunikacije u rešavanju sporova i održavanju zdravih veza. Naše dete bi trebalo naučiti da postupa sa ljudima onako kako bi želelo da se sa njime postupa.

5. Učenje samokontrole 

Moramo pomoći svome detetu da nauči kako da kontroliše svoje emocije i vežba samodisciplinu, piše Times of India. Dete možemo naučiti različitim mehanizmima suočavanja sa uznemirenošću i besom, poput dubokog disanja ili brojanja do deset.

Dakle, roditelji trebaju biti strpljivi i podsticati dobro ponašanje. Razumevanje ovih lekcija pomaže stvaranju snažnijeg i povezanijeg odnosa između roditelja i deeteta i podržava pozitivan emocionalni razvoj najmlađih članova porodice.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading