Surogat majčinstvo: Ovo je sve što treba da znate o hrabrom poduhvatu, procedura je pomogla i Mariji Šerifović da postane majka

Vesti 15.12.2023 20:10 0

Tradicionalni surogat pak podrazumeva da je žena veštački oplođena očevom spermom...

Trudnica

Shutterstock

Surogat majčinstvo je mnogim ženama promenilo život. Zahvaljujući tome žene koje nisu, iz bilo kojih razloga, mogle postati majke, dobile su dete i ostvarile životnu želju.

Koje sve vrste surogat majčinstva postoje?

Tehnika koja se zove "in vitro oplodnja" (IVF) omogućava sakupljanje jajnih ćelija od majke (ili donatora jajnih ćelija), koje se oplode spermom oca (ili donatora sperme) i postavljanje se embrion u matericu gestacijskog surogata.

Surogat tada nosi bebu do rođenja i nema nikakve genetske veze sa detetom jer nije korišćena njena jajna ćelija, navodi sajt "Webmd.com". Dakle, genetski gledano, dete pripada majci čoija je jajna ćelija oplođena i ocu čiji je spermatozoid jajnu ćeliju oplodio.

Trudnica

Shutterstock

 

Tradicionalni surogat pak podrazumeva da je žena veštački oplođena očevom spermom. Ona tada nosi bebu i isporučuju je po rođenju partnerima koji će bebu odgajati i biti njeni roditelji.

Tradicionalni surogat je bebina biološka majka, za razliku od gestacijskog, koji je bebu  samo nosio.

Surogatsko majčinstvo može biti rešenje za žene sa zdravstvenim stanjem koje onemogućava ili čini opasnim za njih da zatrudne i rode. Ovo uključuje:

  • odsustvo ili malformacija materice
  • ponavljajući gubitak trudnoće
  • ponovljene neuspehe implantacije vantelesne oplodnje (IVF).

Takođe je popularna opcija za muške istopolne parove koji žele da imaju porodicu, mogu je koristiti ljudi koji su sami, navodi "Hfea.gov.uk". 

Kako navodi "Webmd.com" svake godine se rodi oko 750 beba koristeći surogat majčinstvo.

Mnoge svetske zvezde dobile su bebe putem surogat majki, a od domaćih poznatih ličnosti javnost je ovom vešću obradovala pevačica Marija Šerifović.

 

Bonus Najžena:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading