Dr Ranko Rajović upozorio roditelje: Ovo je nešto najgore što možete da uradite kad je detetu dosadno, činite mu medveđu uslugu!

Olja Jelić Vesti 12.12.2023 19:59 0

Dosada je na lošem glasu - deca se žale na nju, odrasli je se boje. Međutim, dosada zapravo nije toliko loša. Ima brojne prednosti, pogotovo za mališane.

Dr Ranko Rajović

Printscreen/Facebook

Dosada je na lošem glasu - deca se žale na nju, odrasli je se boje. Međutim, dosada zapravo nije toliko loša. Ima brojne prednosti, pogotovo za mališane. Doktor Ranko Rajović nedavno je studente odveo u obilazak jednog seoskog domaćinstva kako bi im pokazao kako su ljudi nekada rešavali dosadu.

"Danas dosada, kao element razvoja deteta, gotovo da i ne postoji. Pre 20 do 30 godina bilo je normalno da dete kaže kako mu je dosadno, a roditelji bi mu na to odgovorili da ide da se igra. Danas mu odmah ponudimo 20 kanala na televiziji, video igre, telefone... Dete, nažalost, ne zna da reši problem dosade", objasnio je u videu objavljenom na stranici NTC sustava učenja kroz igru, čiji je autor.

 

 

Doktor Rajović ističe da je dosada vrlo važan faktor za razvoj kreativnosti i mašte, za sve što dete čeka u životu.

"Danas deca nauče da dobiju sve što požele. Ako nešto ne mogu ili ne dobiju, prag tolerancije nije nizak, nego više ne postoji. Frustracija je velika, javlja se agresivnost. Zapravo, time što detetu ne dajemo da razvije osećaj dosade, činimo mu kontrauslugu i oštećujemo ga za kasnije etape razvoja", poručio je.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading