Milijarder živi u istoj kući 65 godina i kaže: „Zbog ovih navika ceo život kuburite s parama!“

Vesti 05.12.2023 15:29 0

Američki milijarder Voren Bafet je jedan od najuspešnijih investitora na svetu, zbog čega njegove savete u vezi sa novcem i poslom mnogi radi poslušaju. On tvrdi da postoji 12 stvari koje ljude čine siromašnim.

voren bafet

Shutterstock

Radi se o finansijskim odlukama za koje je Voren Bafet uveren da su pogrešne i sprečavaju ljude da zarade više novca. Recimo, on već 65 godina živiu istoj kući, praktikuje okupljanje prijatelja u kući umesto da ide s njima u kafić ili restoran, ne kupuje najnoviju tehniku – jer tako štedi novac. Evo još njegovih korisnih saveta:

1. Zanemarivanje ličnog razvoja

Ako se novac ne troši na lični razvoj, tj. ako se lični razvoj zanemaruje pravi se greška. Bafet smatra da je najbolja investicija - u sebe. To podrazumeva poboljšanje veština i usavršavanje i školovanje, čime se povećava mogućnost za bolju zaradu.

2. Oslanjanje na kreditne kartice

Nepotrebna potrošnja na kreditnim karticama može dovesti do duga na kreditnoj kartici, a time se mogu zaseniti sve ostale finansijske pogodnosti koje postoje. Taj problem je utoliko veći zbog kamata koje se plaćaju na dugove.

voren bafet

Shutterstock

 

3. Česti izlasci u kafiće i restorane

Za Bafeta je pogrešno često imati društvene aktivnosti koje podrazumevaju konzumaciju pića i hrane u kafićima i restoranima. Zagovornik je finansijski pristupačnijih društvenih okupljanja, kao što su kućna druženja. Mišljenja je da se na taj način može značajno uštedeti.

4. Kupovina poslednje tehnologije

Novi tehnološki uređaji mogu biti primamljivi, ali i oni koji su ranije proizvedeni služe jednako dobro. Sam Bafet ima mnogo funkcionalne, ali ne najnovije tehnologije. Važno je proceniti da li zaista vredi kupiti novi tehnološki uređaj.

5. Prekomereno trošenje novca na odeću

Ovaj milijarder, kao i većina drugih milijardera, sklon je jednostavnosti u odevanju. Bira klasičnu, dugotrajnu garderobu, umesto bleštave garderobe skupih brendova. Naravno, da mu na pada na pamet da svake sezone kupuje nove modele cipela.

6. Kupovina novih automobila

Automobili su poznati po brzoj amortizaciji. Zato je Bafetov savet kupovina polovnih automobila i njihova vožnja sve dok su pouzdani.

7. Neiskorišćeno članstvo u teretani

Podržava aktivan način života, ali upozorava da neiskorišćeno članstvo u teretani ima svoju cenu. Zapravo, zagovornik je besplatnih ili jeftinih fitnes rutina koje mogu biti jednako delotvorne ako se redovno praktikuju.

voren bafet

Shutterstock

 

8. Nepotrebne pretplate

Pretplata, kao što je na internet video servise, može biti veliki finansijski odliv. Zbog toga preporučuje otkazivanje pretplate za usluge koje se ne koriste ili od kojih nemate koristi.

9. Previše proizvoda za negu kože

Nije pobornik prekomerne kupovine i upotrebe proizvoda za negu kože, jer su oni kvalitetni skupi. I po ovom pitanju smatra da postoje jednostavne i delotvorne rutine kojima se može uštedeti novac i imati nežna koža.

10. Česti noćni izlasci

Socijalizacija je neophodna, ali česti noćni izlasci mogu biti značajan trošak. Alternativa su provodi u kućnom aranžmanu, kao što su kućne filmske večeri.

11. Kockanje

Iako kockanje može biti prečica do bogatstva u retkim slučajevima, Bafet poziva na finansijske odluke za dugoročno sticanje bogatstva, a ne na trenutna uzbuđenja.

12. Pušenje

Pušenje cigareta je skupa navika i jasno je da se prestankom pušenja može znatno povećati  budžet, piše „Yahoo Finance“.

 

Komentari (0)
Loading