Ideje za bake i deke: Kako da zabavite unuke u kući kada je napolju hladno

Vesti 27.11.2023 09:21 0

Možda je tačno da bake i deke razmaze decu, ali svakako imaju pozitivan uticaj na njihov razvoj. Evo kako da zabavite unuke kada je loše vreme napolju.

deka

Shutterstock

Studija britanskog Univerziteta Oksford, u kojoj je učestvovalo 1.500 dece, pokazala je da su deca koja su mnogo vremena provodila sa bakom i dekom u detinjstvu, imala manje problema u ponašanju u pubertetu. Predlažemo vam nekoliko igrica u kojima možete da uživate sa unucima i pomognete im da kroz njih uče i razvijaju maštu.

Pravite zajedno kolače

Omiljena zabava većine dece jeste da mese kolače sa bakom. To je dobar način da uče oblike dok ih prave od testa, brojeve dok merite sastojke, ali i da vežbaju čitanje dok proveravaju u receptu šta sledeće treba da uradite. To je odlična prilika i da im pričate o istoriji vaše porodice, šta ste vi jeli kad ste bili mali, kako ste živeli... Sva deca vole da slušaju takve priče.

Mini pozorište

Igre likova i događaja omogućavaju deci da vežbaju govor, snalaženje, da razvijaju maštu. A vi ćete videti kako bi se dete snašlo u određenoj situaciji. Možete da se igrate doktora i pacijenta, što je posebno korisno ako se dete plaši lekara, jer će se tako oslobiditi straha. Igra prodavnice je takođe deci zanimljiva – artikli mogu biti njihove igračke, a napravite novac od papira. Dete će kroz plaćanje učiti sabiranje, množenje, oduzimanje.

Seckajte, lepite, crtajte

Kupite papire u boji, makaze i lepak. Osmislite kolaž sa decom, a zatim vi isecite potrebne oblike od obojenih papira, a deca neke ih zalepe na papir. Ili im predložite da nacrtaju vaš portret, a vi sedite i pozirajte. Deca vole da crtaju i rado će prihvatiti da nacrtaju vas. Kako god da ispadnete, sigurno ćete se svi lepo zabaviti.

Filmski maraton

Kada pada kiša, sneg ili duva vetar i ne možete sa decom da idete napolje, organizujte filmski maraton. Odaberite nekoliko filmova, a možete da predložite i neki vaš omiljeni koji vaši unuci sigurno nisu gledali. Napravite bioskopsku atmosferu tako što ćete zamračiti sobu, napraviti kokice, ušuškajte se i uživajte.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading