Pitali smo muškarce u Srbiji zašto su se razveli: Ove odgovore nismo očekivali

Jelena Vukelić Vesti 29.08.2023 13:48 0

Razvod je jedna od najvećih životnih trauma. Odluka o okončanju braka često je teška, a parovi mogu provesti mesece, ili čak godine u nefunksionalnom braku dok jedna strane ne odluči da preseče situaciju. Ona je veoma često agonija i za supružnike, i za decu ali i okruženje

Pitali smo muškarce u Srbiji zašto su se razveli: Ove odgovore nismo očekivali

Shutterstock

Statistike kažu da su savremenom zapadnom svetu žene neuporedivno više iniciraju razvod nego muškarci. Brojke variraju od države do države. Primera radi, u Sjedinjenim Američkim državama je to oko 70 odsto. U Velikoj Britaniji je u 2019. godini 62 odsto žena od ukupnog broja zahteva je rešilo da „preseče“. Neke zemlje su čak, poput Velike Britanije, olakšala proceduru za podnošenje zahteva. Ova promena mogla bi, kako se očekuje, da otvori vrata još većem broju žena koje su ranije možda oklevale, da podnesu zahtev za razvod braka.

Mi smo pitali mušakrce u Srbiji zašto su se razveli, a ovo su njihovi odgovori.

Bojan (36)

- Da budem sasvim iskren, razveo sam se jer sam se zaljubio u drugu ženu. Bio sam u paralelnoj vezi dve godine i to mi je odgovaralo. Nije mi padalo na pamet da se razvedem. Kod kuće sam imao ženu i decu, a sa strane avanturu i strast. Međutim, moja žena je to otkrila. Iako je bila spremna da pređe preko toga, ja sam dobro seo i razmislio i shvatio da je besmisleno da nastavimo dalje. Prosto, nisam je više ni voleo ni želeo kao pre. Odlučio sam da se razvedem. Ja sam danas sam, nisam više ni u vezi sa ženom s kojom sam bio tokom braka i mogu da vam kažem da se ni jednog momenta nisam pokajao zbog odluke.

Nenad (44)

- Nismo imali decu, pa je čini mi se, odluka bila lakša. Prosto, vremenom smo se udaljili emocionalno i postali smo kao cimeri umesto partneri. Izgubili smo strast i osećaj povezanosti. Bez ljubavi i podrške, odlučili smo da se raziđemo kako bismo pronašli sreću negde drugde.

Aleksandar (49)

- Finansijski problemi su preplavili našu vezu. Stalni stres i sukobi oko novca narušili su našu emotivnu povezanost. Bez mogućnosti da prevaziđemo ove izazove, razvod je postao neizbežan.

Ognjen (40)

- Žena mi je bila neverna. Nepopravljiva šteta koju je time napravila, dovela je do kraja našeg braka. Pokušali smo da prevaziđemo tu prepreku, ali povređeno poverenje i dalje je stvaralo probleme. Na kraju smo odlučili da je bolje da svako ide svojim putem.

Nemanja (39)

- Moja bivša žena je bila jezivo ljubomorna. Nisam moga nigde da mrdnem bez nje. Smetalo joj je što se viđam sa ortacima, stalno je mislila da je varam. Užasno je bila toksična i nepodnošljiva. Nije mi bilo lako da donesem tu odluku, ona je čak i obećavala da će da se promeni, ali posle par meseci uvek bismo se vraćali na isto. Na kraju sam odlučio da je razvod najbolje rešenje za oboje.

 

Komentari (0)
Loading