I one su to prošle: Zatrudnela vantelesnom oplodnjom, Ivana Korab rodila sina, a evo ko se sve od poznatih borio za potomstvo

Slobodanka Ćorić Vesti 05.06.2023 13:21 0

o razlozima zbog kojih je zatrudnela vantelesnom oplodnjom

Ivana Korab

Printscreen/Instagram

Manekenka Ivana Korab se porodila i na svet je donela sina, a na svom Instagram profilu je objavila fotografiju iz porodilišta. Manekenka je otkrila da nije očekivala da će se poroditi ranije i kako kaže bila je nespremna. Ivananije krila da je i drugo dete začela vantelesnom oplodnjim.

Ivana Korab na svom Instagram nalogu iskreno je sa svojim pratiocima podelila priču o borbi za potomstvo. Ona je u okviru videa koji je trajao 40 minuta svojim obožavateljima do detalja objasnila kako je izgledao njen VTO proces, ali se ostvnula na predrasude našeg društva kada je ova tema u pitanju. Pored svega podstakla je žene da razgovaraju i oslobode se stega kako bi se uklonile nepoznanice u vezi sa trudnoćom.


Ivana je sina Matea dobila takođe uz pomoć biomedicinski potpomognute oplodnje. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Korab (@ivanakorab)

 


Pričajte o tome, nije sramota

Poslednjih nekoliko godina sve više je uočljiv trend kasnijeg zasnivanja porodice, iako je poznato da plodnost žene opada sa godinama. Upravo je to razlog verovanja da se pojam steriliteta opravdano povezuje za neplodnost žene, ali poslednja istraživanja pokazuju da se procentualni broj između muškaraca i žena potpuno izjednačio. Ženskom sterilitetu pripada 40%, isto toliko muškom, a preostalih 20% idiopatskom sterilitetu, tačnije nepoznatom uzroku.

Ivana je tokom Instagram Live-a podstakla sve pratioce da pričaju o svojim iskustvima jer ništa ne bi trebalo da bude sramota.

"Nije sramota ako ne možete da ostanete u drugom stanju ili da nekog ostavite trudnim. Nije sramota. Da je nešto sramota se posebno može čuti u manjim sredinama. Ona nije plodna ne može da ostane trudna često kažu -  ali nije tako ljudi! Sramota je da bijete žene, da maltretirate porodicu", navela je Ivana.

Pored svega Ivana se osvrnula na svoj trnovit put kroz lekarske ordinacije kako bi napokon došla do potomstva. Opisala je sve do sitnih detalja ui naglasila da je to njeno iskustvo i da svako ko ima problema sa začećem poseti lekara.

Pored Ivane i brojne poznate mame na svet su donele decu veštačkom oplodnjom i nisu imale problem da to javno priznaju, smatrajući da treba iskoristiti sva dostignuća medicine da bi se ostvarili kao roditelji. 

 Među njima je voditeljka Nataša Pavlović čija je borba za potomostvo trajala pet godina.

 

 

"Otkada je moj Oleg napunio godinu dana, želela sam da dobije brata ili sestru. Punih pet godina nisam mogla da ostanem u drugom stanju i išla sam na preglede i kontrole, ali sve je bilo u redu. Razmišljala sam o raznim metodama, ali, eto, izgleda da prevelika želja kod žene može da dovede do kontra efekta. Pričam sada veoma otvoreno, jer smatram da moje iskustvo može da bude ohrabrenje mnogim ženama koje su u sličnoj situaciju u kojoj sam ja do nedavno bila", govorila je voditeljka svojevremeno.

Folk zvezda Ceca Ražnatović oba puta je zatrudnela je vantelesnom oplodnjom, a sada je objasnila i zbog čega.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by C E C A (@cecaraznatovic)

 

"I Željko i ja smo želeli decu. Imala sam samo 22 godine kad sam otkrila da imam problem da zatrudnim, pa sam otišla u bolnicu "Narodni front" na vantelesnu oplodnju", prisetila se Ceca.

"Moj pokojni suprug me je podržao i učestvovao sa mnom u kompletnom programu, iako je bilo evidentno da on nije imao problem, budući da je već imao sedmoro dece", ispričala je pevačica koja je 1995. rodila sina Veljka, a tri godine kasnije i ćerku Anastasiju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Goca Tržan (@gocatrzan)

 

Poznato je da je Goca Tržan nekoliko puta otvoreno govorila o vantelesnoj oplodnji, a njena objava je raznežila parove širom sveta.

Da nemoguće ne postoji, dokaz je Ivana Selakov koja se deset godina borila za potomstvo.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ivana Selakov (@selakov)

 

„Odlučila sam se za vantelesnu pre svega zbog mojih godina i činjenice da nemam šta da čekam. U Srbiji ima vrsnih profesionalaca u toj oblasti, koji su egal sa onima u svetu”, rekla je jednom prilikom pevačica.

Put do majčinstva nije bio lak ni za glumicu Jelisavetu Orašanin. Sa košarkašem Milošem Teodosićem ima ćerku Petru, a otvoreno je govorila o vantelesnoj oplodnji.

 

 

"Više od svega smo želeli dete, ali zbog trombofilije, koja izaziva zgrušavanje krvi, to nije bilo izvodljivo. Srećom, medicina je napredovala, podvrgla sam se vantelesnoj oplodnji i prošla pravi mali hormonski rolerkoster, ali danas imamo Petru. Priča sa srećnim krajem, što je jedino važno. Mnoge žene suočavaju se sa istim problemom, ali je najvažnije ne gubiti nadu i biti uporan", rekla je Jelisaveta.

 

Komentari (0)
Loading