Ubistva iz "ČASTI" samo rastu: Devojke UBIJAJU očevi i braća jer RAZGOVARAJU mobilnim telefonom!

K.Ć. Vesti 05.10.2022 11:25 0

Od početka ove godine u Sudanu je ubijeno jedanaest devojaka i žena zbog "časti"

Ubistva iz "ČASTI" samo rastu: Devojke UBIJAJU očevi i braća jer RAZGOVARAJU mobilnim telefonom!

Shutterstock

Dve su ubijene u poslednjih mesec dana. Aktivisti upozoravaju da se broj ubistava udvostručio u odnosu na 2021. godinu. U julu je jedna Sudanka osuđena na smrt kamenovanjem zbog preljube.

Ajša Abakar je preminula prošle nedelje. Osamnestogodišnjakinju su na smrt pretukli njen otac i braća nakon što su saznali da je neudata Ajša trudna. Njena 17-godišnja sestra hospitalizovana je u kritičnom stanju jer je pokušavala da pomogne napadnutoj devojci. Uhapšena su tri muškarca umešana u ovaj incident.

Jedna aktivistkinja za ženska prava izvestila je da su tri dana ranije 21-godišnju Tajser Džumau ubili njena braća i rođaci, koji su je videli da razgovara mobilnim telefonom sa muškarcem. Do sada niko nije uhapšen.

Mogu biti ubijene jer koriste telefone

U intervjuu za The Guardian, Nahla Jusuf, šefica organizacije za budući razvoj, grupe koja se bavi pravima žena u Sudanu, rekla je da su prijavljeni slučajevi samo "vrh ledenog brega".

Ubistva iz

Shutterstock

 

"Verujem da ima mnogo sličnih zločina po selima i gradovima, ali za njih ne znamo. Znamo samo za one zločine koji ulaze u policijsku evidenciju", rekla je ona. "Radi se o neznanju i nesvesnosti, muškarci smatraju sramotom kada je ćerka ili sestra u vezi. Ovih zločina je oduvek bilo, ali sada je njihov broj sve veći zbog nekažnjivosti počinilaca.

Nahla je dodala da je sve više mlađih žena na meti napada samo zato što imaju mobilne telefone.

"Rođaci čak gađaju aktiviste koji dokumentuju zlostavljanja koja se dešavaju u logorima za deportaciju", rekla je ona. "Morali smo da ponudimo sklonište nekim ženama jer su imale pametne telefone, a njihove porodice su pretpostavljale da će one razgovarati sa muškarcima.

Future Development je planirao proteste kako bi podigao svest o „ubistvima iz časti“ u Sudanu. Aktivisti takođe pokušavaju da ubede advokate da slučajeve predaju sudu i ne pristaju na prećutne dogovore sa porodicama.

Studija arapskog barometra iz 2019. pokazala je da više od četvrtine ljudi starijih od 35 godina veruje da su „ubistva iz časti“ prihvatljiva.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading