Najpopularnija muška imena u Srbiji su Vuk i Relja: Jedno žensko ime ubedljivo prednjači, a Novosađani daju najorigijalnija

Vesti 18.06.2023 10:30 0

Izbor imena za tek rođene bebe jedan je od najlepših ali i najvažnijih poslova novoečenih roditelja

Najpopularnija muška imena u Srbiji su Vuk i Relja: Jedno žensko ime ubedljivo prednjači, a Novosađani daju najorigijalnija

Shutterstock

 

Među najpopularnijim imenima su: Sofija i Luka, Milica i Nikola, Dunja i Relja, Aleksa, Petar, Jana i Vukašin… Doduše, ima i retkih i neuobičajenih imena poput Aria, Ikonija i Pavla ili za dečake Hektor, Vidan i Dren. Evo kako Srbi, po gradovima i regionima, daju imena svojoj deci.

Najpopularnija imena u Zrenjaninu bila Milica i Strahinja, ove godine najviše ženske i muške dece dobilo je imena Sofija i Relja. Kako objašnjava Violeta Đurin iz Matičarske službe grada Zrenjanina, na drugom mestu po popularnosti su imena Jana i Vukašin.

Prošle godine najviše dece dobilo je imena Milica i Strahinja, a na listi najčešće davanih imena u Zrenjaninu tokom 2021. godine su još: Anđela, Teodora, Nina, Dunja i Nikolina, zatim Luka, Mateja, Nemanja, Uroš, Dušan i Marko.

U našoj zemlji, prema podacima RZS koji je objavio spisak deset najpopularnijih imena za prošlu godinu, najčešće ime za devojčicu bilo je Sofija, dok je najviše roditelja za dečake odabralo ime Luka.

Novosađani biraju imena Rejna, Dora, Gordej...

Novosađani se, kada dođe vreme da svom detetu daju ime, uglavnom opredeljuju za imena koja već decenijama kruže, ali i ona koja su deo aktuelnih trendova. Sa druge strane, u želji da se istaknu, neki se opredeljuju za neobična imena koja su uglavnom stranog porekla.

Najpopularnija imena za devojčice u Novom Sadu su Milica, Sofija, Anđelija, Maša, Hana, Una, Lena, Anastasija i Petra, kažu iz matičarske službe.

Kada su u pitanju dečaci, roditelji se sada opredeljuju za imena kao što su Aleksa, Dušan, Strahinja, Mihajlo, Aljoša, Relja, Matija, Rastko, Marko i Filip. Takođe, tu si i Ognjen, Igor, Đurađ, Viktor, Robert i Petar. Međutim, ima i onih na neobičnim imenima. Tako su devojčicama davali imena Teona, Egzona, Nia, Lira, Adiva, Ajlin, Rija, Daža, Rejna, Dora, Ira, Nea, Anisija i Kjara.

Kako bi se istakli, roditelji su svojim dečacima davali specifična imena kao što su Velesije, Laviel, Masimo, Janus, Zalan, Timon, Matvej, Kozma, Vidak Gordej, Dionis, Alek, Vučen i Dren.

U Subotici ima i Aria i Hektora

Tokom ove godine matičarke na matičnoj knjizi rođenih vodile su tačnu evedenciju o datim imenima za novorođenčad rođena u Subotici, kaže zamenica matičara, Aranjka Kobrehel. Najčešće data imena u ovoj godini su za devojčice: Sara, Teodora, Mila, Anđela i Hana, dok su za dečake Aleksa, Vuk, Vasilije, Marko i Luka. Nesvakidašnja imena u ovoj godini koja su roditelji davali deci su za devojčice: Aria, Ikonija i Pavla, a za dečake Hektor, Vidan i Dren.

Sofija i Luka najpopularnija imena u Kragujevcu

Najčešće ime za devojčice u Kragujevcu u poslednjih nekoliko godina je Sofija, a za dečake Luka. To su imena koja su ubedljivo najpopularnija među roditeljima, kažu u matičnoj službi. Pored Sofije, drugo i treće mesto suvereno drže Dunja i Sara, koje su, zanimljivo, ova mesta zauzimala i u prethodnim godinama.

Posle prva tri mesta slede Teodora, Milica, Nikolina, Nađa, Una, Mila i Helena.

I u prethodnim godinama ova imena su bila u modu, s tim što su Una i Helena zamenile na listi deset najpopularnijih Dariju i Lenu. Slično je i sa imenima dečaka. Luka i Vasilije se već nekoliko godina nalaze na prva dva mesta, a slede ih Bogdan, Lazar, Vuk, Vukan, Aleksa, Vukašin, Pavle i Stefan.

U kragujevačkoj matičnoj službi ističu da roditelji uglavnom daju imena deci koja su tom trenutku popularna, pa je među imenima za dečake u odnosu na prethodne godina razlika samo u tome što su imene Vuk i Vukan počela češće da se koriste, a ime Andrej nešto ređe.

U Vranju najviše Milica i Nikola

Iz Matične službe u Vranju za Danas nisu mogli da izdvoje ženska i muška imena koja su najpopularnija u ovoj ili prethodnoj godini, ali su njihovu zastupljenost rangirali po dekadama. Od 2010. godine pa nadalje, kako je rečeno Danasu, opet su "u modi" tradicionalna, izvorna srpska imena, poput Milice, Jelene, Teodore, Sanje, ali i Dušana, Nikole, Đorđa, Jovana, Petra, Mihajla ili Gavrila. U prvoj deceniji 21. veka, za razliku od druge i početka treće, aktuelna su bila, od muških, "moderna" i kraća imena – Vuk, Lav, Jug, a od ženskih, opet, Milica i Jelena.

Ne samo u Vranju, nego i u Srbiji, Milica je ime koje se najčešće daje devojčicama, dok je Nikola poprilično zastupljeno muško ime, objasnili su iz vranjske Matične službe.

Mehmed i Merjem najčešča imena u Novom Pazaru

Među najpopularnijim imenima koji roditelji u Novom Pazaru u poslednje vreme daju svojoj deci su muška Mehmed ili Muhamed i Merjem za devojčice, pokazuju podaci. Među omiljenim muškim imenima kod Bošnjaka su i Ahmed, Omer, Hamza, Jusuf, a Hana, Asija, Ema i Ajša za devojčice.

Česta imena među novorođenom decom roditelja srpske nacionalnosti su Bogdan, Sara, Sofija, Dunja, Vukan, Stefan i Luka. Novi Pazar je jedan od gradova sa najvećom stopom prirodnog priraštaja, u kojem se na godišnjem nivou rodi oko 2.500 beba.

Drugo najčešće kod devojčica bilo je Dunja, slede Mila, Sara, Teodora, Una, Milica, Tara, Nikolina i Nađa. Na drugom mestu najpopularnijih imena za dečake je bilo Lazar, potom Vuk, Vasilije, Stefan, Bogdan, Aleksa, Vukan, Filip i Vukašin.

Komentari (0)
Loading