Zbog ovih PET razloga baba i deda NE TREBA da čuvaju UNUČIĆE: Prave GREŠKU koja više nikada ne može da se ISPRAVI kod dece

Vesti 02.08.2022 20:20 1

Bez obzira koliko smo srećni što pored sebe imamo roditelje koji nam često pomažu pri čuvanju dece, postoje i negativni efekti ovog „aranžmana“. Evo 5 razloga zašto baba i deda ne bi trebali stalno čuvati unuče

baka i unuka

Shutterstock

 

1. Dete će postati neposlušno

Babe i dede su obično popustljivi prema unucima. Obično im više dopuštaju nego rođenoj deci, a neretko rade upravo suprotno od onoga što im roditelji kažu da rade. Ako vam roditelji često čuvaju dete, može se desiti da postane izuzetno neposlušno, jer će im oni pokvariti disciplinu.

2. Dete će roditelje doživljavati kao nekog „ko stalno sprovodi silu“

Ako bake i dede sve dopuštaju, roditelji mogu da izgledaju kao „negativci“. S druge strane roditelji mogu postati ljubomorni jer više nisu „u milosti“ svoje dece. Ovo može biti stresno za decu koja osećaju anksioznost svojih roditelja.

3. Deca možda neće imati dovoljno fizičke aktivnosti

Deca su puna energije i potrebno im je da trče, skaču, igraju se da bi pravilno razvili svoje telo i bili zdravi. Bake i dede često nisu u najboljem fizičkom stanju, pa mogu da ograniče dečiji boravak napolju, jer im je tako lakše. Ovo može biti frustrirajuće jer kada dođu kući kod umornih roditelja, biće puni negativne energije koju nisu uspeli da potroše.

4. Deca će se ugojiti

Nije retka situacija u kojoj babe i dede prejedaju unuke. Nedavna istraživanja pokazuju da deca mogu završiti sa pretilnošću, lošom higijenom zuba ili čak dijabetesom jer ih bake i dede kvare slatkišima, bombonama i masnom hranom.

5. Deca nisu društvena

Kada deca provode vreme sa bakom i dedom, manje imaju mogućnosti da se druže sa svojim vršnjacima. Imaju tedenciju da se vraćaju udobnosti poznatih lica, i da se ne druže. Umesto toga deca koja idu u predškolske ustanove imaju veće predispozicije da bolje razvijaju socijalne veštine.

Da li ste vi imali slično iskustvo? Ko vama čuva decu? Da li ste primetili da su deca drugačija nakon boravka kod bake i dede?

Komentari (1)
Loading
јао будале мајко мила
02.08.2022 21:43

па како су расле и васпитаване генерације пре него што се одшколоваше овакви стручњаци !!!