Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

K.Ć. Vesti 23.05.2022 20:00 0

Slušala je džez, volela je da vežba, plivanje i skija

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

Njeno omiljeno štivo bile su knjige Čarlsa Meja o Divljem zapadu. Fotografija je postala strast. Dva puta je pokušala da izvrši samoubistvo. Eva Braun je bila verna Adolfu Hitleru do kraja – ubila se sa njim u bunkeru u Berlinu 30. aprila 1945. u 33. godini, samo 36 sati posle venčanja.

Eva Braun je imala 17 godina kada ju je Hitler prvi put video u fotografskom studiju „Foto Hofman” u Minhenu. Devojka je tamo radila tri nedelje kao mlađi asistent i student u studiju i tamnoj komori. Njene dužnosti su uključivale korisničku podršku iza šaltera, ispisivanje faktura i obradu klišea. Ponekad je pozirala vlasniku kao model.

Tog dana, oktobra 1929, Hitler je lično došao u Šelingštrase. Budući diktator je vodio računa o svom javnom imidžu i odbacio one slike koje je smatrao neuspešnim.

Čovek sa smešnim brkovima

Mlada radnica je upravo stajala na merdevinama tražeći aktovku na gornjim policama. Zatim je u radnju ušao kupac, prema kome je vlasnik , Hajnrih Hofman, bio izuzetno ljubazan i od pomoći. Fotograf je predstavio Evu budućem kancelaru Rajha kao „Herr Volf”, iako je već bio nadaleko poznat kao autor objavljene knjige „Mein Kampf”.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Braun je kasnije u svom dnevniku opisala incident: „(...) šef je ušao, u pratnji čoveka nedefinisanih godina sa smešnim brkovima, u svetlom kabanici u engleskom stilu i velikom filcanom šeširu u ruci (... ) Primetila sam da mi ova osoba gleda u noge”.

Njih troje su to veče proveli zajedno na večeri. Hitler je impresionirao mladu devojku i od tog dana Eva je učestvovala u foto sesijama sa Hitlerom. Iz tog vremena je sačuvana fotografija snimljena u Hofmanovom ateljeu - Eva se na njoj rukuje sa liderom NSDAP-a.

Bila je zainteresovana za modu, luda za sportom

Ko je bila Eva Braun?

Rođena je u Minhenu 1912. godine u veoma religioznoj porodici. Zato su se njeni roditelji pobrinuli za njeno školovanje u ženskoj katoličkoj gimnaziji. Bila je talentovan student, iako dovoljno lenja da nije nastavila da studira.

Gertraud Vajker, Evina mlađa rođaka, opisala ju je iz tog vremena u intervjuu sa Angelom Lambert: „Sanjala je o umetničkoj karijeri u fotografiji ili filmu. Bila je dvanaest godina starija od mene i obožavala sam je kao dete. Nije bila sujetna. , ali svesna senzacij .koje je njena sanjiva lepota činila drugima. I tada je bila puna života i ženstvena,već tada svesna svog izgleda. animala ju je odeća i moda, bila je luda za sportom i volela je da fotografiše. Ovo je bio njen svet (...) Kada je upoznala Hitlera, bila je zdrava, mlada devojka, puna života i radoznala o svetu.“

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Hitler je u to vreme već bio poznat u Minhenu po svojim aktivnostima u nacističkoj partiji NSDAP i po strastvenim govorima. Njegova nećaka, 21-godišnja Geli Raubal, živela je u njegovom devetsobnom stanu u ulici Prinzregentenstrasse. I iako je jedan rođak Hitlera nazivao "čika Adi", tabloidi tog vremena pisali su o njihovoj romansi. Glasine su širili Hitlerovi politički protivnici, a uglavnom su se ticale incesta i incesta lidera nemačke nacističke partije prema mazohizmu.

Za Hitlera je bila "mala privlačna stvar"

Iako ih je razdvajala poprilična razlika u godinama od 23 godine, Eva i Hitler su se sastajali sve češće: zajedno su provodili večeri, odlazili u restorane, išli na piknike. Jednom, nakon što ju je Hitler pozvao u operu, poslala mu je poruku: „Dragi Herr Hitler! Puno vam hvala što ste me pozvali u pozorište. Bilo je divno. Ne mogu da zaboravim ovo veče. To me deli od sreće ponovnog susreta. Tvoja Eva."

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Hajnrih Hofman, koji je posmatrao razvoj odnosa para, nije mislio da će se među njima razviti dublja veza. U svojim memoarima je zapisao: „Ona mu je bila mala, privlačna stvar, u kojoj je, uprkos svom izgledu – ili možda baš zbog toga – pronašao opuštanje u njenom prisustvu.

Eva gubi nevinost

Devojka iz foto radnje nije živela sa Hitlerom sve dok se Geli, 18. septembra 1931. godine, nije upucala iz pištolja valter kalibra 6,35, koji je uzela iz otvorene fioke Hitlerovog stola. Ciljala je u srce, ali je metak pogodio pluća, što je dovelo do gubitka svesti i krvarenja. Žena je na dan smrti imala 23 godine.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Iako se Hitler potpuno slomio nakon smrti nećakinje, ostao je u njenoj sobi i navodno razmišljao o samoubistvu, Eva Braun, koja je bila zaljubljena u njega, nije odustala: pisala mu je pisma koja je stavljala u džep njegovog kaputa kada je dolazio u Hofmanov foto studio. Bila je opsesivno zaljubljena u njega.

Hitler je bio impresioniran time jer je ubrzo potom, decembra 1931. godine, počeo da je poziva kod sebe. Angela Lambert u svojoj knjizi o Evi piše: „Možda je tada, ili ubrzo nakon toga, Eva izgubila nevinost s njim. Ona je tada imala 19 godina.

Međutim, Hitler je i dalje imao malo vremena za svoju ljubavnicu, a nedostajao joj je. Bila je toliko očajna da je pokušala da se ubije.

Prvi pokušaj samoubistva

Neuspeli pokušaj samoubistva dogodio se 1. novembra 1932. Bila je sama kod kuće i čekala je do ponoći na poziv svog ljubavnika. Uzalud, jer je Hitler već dva meseca bio zauzet predizbornom kampanjom u Nemačkoj: putovao je po celoj zemlji i držao svoje strašne govore.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Eva je sebi pucala u vratnu venu, ali je promašila. Našla ju je sestra, koja se vratila kući. Ilse je pozvala lekara, koji je Evu prevezao u bolnicu, gde zahvaljujući brzoj pomoći nije iskrvarila do smrti.

Hitler je bio veoma uznemiren ovim, prekinuo je svoju kampanju i došao kod EVe sa velikim buketom cveća. Od tada se, plašeći se skandala, malo bolje ophodio prema njoj. To, međutim, nije dugo trajalo, jer su godinu dana kasnije na vlast došli nacisti, a vođa stranke ponovo nije imao vremena za Evu. I ne samo to, imao je nove obaveze, a Eva je postala  „nevidljiva“ za javnost. Bila je sakrivena da bi narod verovao da je njihov firer u celibatu, jer se posvetio zemlji: „Oženio sam se Nemačkom“, „Nemam vremena za ženu“ – ponavljao je.

Drugi pokušaj samoubistva

Eva je želela da se uda za Hitlera, da ima decu sa njim. Ali on je imao druge planove i posvetio se samo svojim bolesnim vizijama osvajanja sveta. Ona zvanično nije postojala, njen ljubavnik joj je zabranio da sa bilo kim razgovara o njihovoj vezi . I dalje je bila sama.

U svom dnevniku od 28. maja 1935. napisala je: „Upravo sam mu poslala odlučno pismo. Pitanje: Hoće li on ovome pridavati značaj? Pa, videćemo. Ako ne dobijem odgovor pre večeri, uzeću dvadeset pet tableta i mirno spavati na drugom svetu." . Ubrzo nakon toga, bez pisma, progutala je tablete vanodroma, jak sedativ.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

I ovoga puta sestra je pronašla onesvešćenu devojku, a Hitler se plašio mogućeg skandala. Stoga je u avgustu 1935. pronašao i platio stan u koji se Eva preselila sa svojom drugom sestrom Gretl. Međutim, to ništa nije promenilo, kako je Eva zapisala u svom dnevniku: „ Vreme je lepo, a ja, ljubavnica najvećeg čoveka na svetu, sedim ovde i gledam u sunce kroz prozor. Kako on može biti takav prostak i ostavi me?"

Bila je još više ogorčena što je saznala za Hitlerovu fascinaciju jednom Engleskinjom iz više klase Jedinstva Valkirije Mitford.

Idila u Berghofu

U to vreme, Eva je takođe počela da bude redovan gost u Berghofu, Firerovoj planinskoj rezidenciji koja se nalazi u Salcburškim Alpima, na padini Obersalcberg. Tamo je imala privatne sobe i osećala se kao gospodarica kuće. Međutim, kada bi Hitlerovi gosti dolazili u rezidenciju, Eva je morala da se sakriva.

Uprkos pokušajima da sakriju vezu, bliski saradnici su bili savršeno svesni prirode odnosa para. Albert Šper, nacista i Hitlerov lični arhitekta, napisao je u svom dnevniku: „Bio sam zadivljen načinom na koji su Hitler i Eva Braun izbegavali sve što bi moglo da ukaže na intimnu vezu između njih... ovu nepotrebnu i prisilnu naviku da drže distancu u krug ljudi koji im ne bi mogli nauditi, čak i kada bi znali istinu."

Eva, Hitler i seks

Do danas, istraživači su pravili mnoge teorije o seksualnoj aktivnosti para. Neki veruju da su njihovi odnosi u tom pogledu bili harmonični, drugi - suprotno. Tvrde da je Hitler bio impotentan i da ga ova sfera života uopšte nije zanimala. Ima i onih koji smatraju da je seksualnu nemoć vođe Trećeg rajha izazvala venerična bolest ili nerazvijenost polnih organa.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

U svakom slučaju, Eva je napisala: „Firer mi je upravo rekao da nađem nekoga jer on više ne može da mi ugodi kao čoveku.“ A Braunova biografkinja Angela Lambert napisala je u svojoj knjizi Izgubljeni život Eve Braun da je žena pitala Hitlerovog ličnog lekara, dr Morela, nadajući se da će povratiti seksualnu energiju. 

Još jedno otkrovenje najavio je prof. Tomas Lundmark, autor biografije Eve Braun. Tvrdi da Adolf i Eva nikada nisu imali seks jer je žena patila od Maier-Rokitanski-Kuster-Hauserovog sindroma. To je redak sindrom urođenih mana i njegovi simptomi uključuju odsustvo ili nerazvijenost materice i vagine. Polni odnos žena koje boluju od ove bolesti je ili nemoguć ili izuzetno bolan. Istraživač takođe tvrdi da ima dokaze da je Eva operisana zbog sužene vagine.

Venčanje u bunkeru u cipelama iz Feragama

Početkom 1945. Eva je napustila Berghof i nastanila se u Berlinu u Hitlerovom bunkeru. Nalazio se ispod bašte Stare rajhske kancelarije u Vilhelmštrase 77. Njegov dolazak izazvao je brojne spekulacije i čitan je kao znak neizbežnog poraza Trećeg rajha.

Braun nije bila svesna težine situacije, 20. aprila je priredila rođendansku zabavu, a par dana kasnije par se venčao.

Venčanje je održano u skučenoj prostoriji punoj mapa nešto posle ponoći 29. aprila 1945. godine. Domaćin ceremonije bio je berlinski odbornik Valter Vagner.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Angela Lamber to ovako opisuje: „Kada je stigao, videla je pred sobom Firera, ali ne Firera koga je poznavala, vođu pred kojim je drhtala cela Nemačka i pola Evrope, već pognutog, slabog čoveka drhtavih ruku i seda kosa (...)

Pored njega, oduševljeno se osmehujući, stajala je lepa žena (...) Nosila je elegantnu tamnoplavu haljinu sa šljokicama i crne antilop cipele Ferragamo (...).

Kada je mlada potvrdila venčani list: iz radosti, rasejanosti, a možda i iz navike – svoj potpis je započela slovom „B“, koje je precrtala. Na kraju je napisala: "Eva Hitler rođena Braun".

Frau Hitler 36 sati

Eva je bila gospođa Hitler tačno 36 sati. Dana 30. aprila 1946. u 15 časova, par se zaključao u svoju sobu. Sa sobom su imali cijanid i revolver Valter kalibra 7,65 mm. Uzeli su otrov, a Hitler je dodatno pucao sebi u usta. Tela su iz bunkera odneli Firerov ađutant Oto Guenše i sluga Hajnc Linge. Polili su je sa nekoliko litara benzina i zapalili.

Bila je u braku sa Hitlerom 36 SATI: Ceo život je samo FIRERA volela, te zbog njega i u jezivu SMRT otišla

Profimedia

 

Sutradan u zoru tela su uklonjena: Rusi su ih umotali u cerade, smestili u drvene sanduke i poslali u kontraobaveštajni štab 3. udarne armije. Nekoliko dana kasnije, izvršili su obdukciju i jasno potvrdili identitet para.

Eva Braun je imala veliki uticaj na Hitlera

Hitlerov ministar propagande, Jozef Gebels, zabeležio je u svom dnevniku da je Braun bila „pametna devojka koja je Fireru mnogo značila”. Nemačka istoričarka Hajke Gertemakerma objašnjava da je Eva bila prisutan na Hitlerovim sastancima sa visokorangiranim nacistima i da je bila dobro upućena u politiku Trećeg rajha. 

Komentari (0)
Loading