Kako pomoći detetu da se prilagodi u vrtiću? Promena mora početi od roditelja

Vesti 16.05.2023 16:30 0

Svet na pragu vrtića potpuno je novo, strano mesto za dete, ali često ga se odrasli plaše više nego sami budući predškolci. I te emocije trenutno dele najmlađi. Stoga, kada pripremate dete za ulazak u novu fazu života, morate početi sa promenama u sopstvenoj svesti. Justina Zukovska, psiholog, govori kako se to radi

Kako pomoći detetu da se prilagodi u vrtiću? Promena mora početi od roditelja

Shutterstock

Završetak leta zaista je samo vrh ledenog brega, to je proces pripreme dece za polazak u vrtić ili školu. Zapravo, prilagođavanje deteta za vrtić počinje promenama u kući, koje se moraju desiti ponekad čak i nekoliko meseci pre nego što dete krene u vrtić.

Naravno, to zavisi od veze koju dete ima sa jednim ili oba roditelja. Ako je veza izuzetno jaka, proces adaptacije može biti teži. Kako primećuje Zukovska, tada se dete suočava ne samo sa novim mestom, već i sa nedostatkom roditelja koji je uz njega bio na svakom koraku do sada, i zato je potrebno dete pripitomiti razdvajanjem tokom letovanja.

Roditelji bi trebali češće izlaziti i ostavljati dete na čuvanje nekome van kuće ili, na primer, prilikom posete nekome koga poznaju, reći da izlazite i da ćete doći po dete - objašnjava psiholog.

Prvi put u vrtiću. Lično predstavite svom detetu novo mesto

Pre nego što dete pređe prag vrtića i oprosti se od roditelja, važno je da se prethodno upozna sa ustanovom. Većina vrtića nudi dane otvorenih vrata u tu svrhu, tokom kojih su deca u pratnji roditelja.

Zukovska nas podseća koliko je važno za budućeg predškolca da upozna ne samo garderobu, učionicu i učiteljicu koja će mu biti tutor, već i čitavu infrastrukturu. Zahvaljujući tome, dete se neće osećati izgubljeno.

- Nemojmo dolaziti u situaciju da dete mora da pita gde je toalet, šta da radi kada završi sa jelom itd. Rituali kod kuće mogu se razlikovati od onih u vrtiću i upoznavanje deteta sa njima pomoći će da se izbegne nepotreban stres  - tvrdi ona i dodaje da je podjednako važno dati svom detetu osećaj slobode pre odlaska u vrtić kako biste izgradili samopouzdanje i osećali se manje bespomoćno. Kako se to radi?

Biće dobra ideja, na primer, da vežbate menjanje cipela kod kuće, presvlačenje tako da mu aktivnosti sa kojima će dete imati kontakt u vrtiću nisu 100 odsto. Kako primećuje stručnjak, detetov osećaj anksioznosti je pojačan kada vidi da se druga deca u njegovom okruženju bolje vode brigu o sebi, a ono još ne.

Roditelji, prvo radite na sebi

Ponekad je roditeljima potrebno više priprema za novu fazu u koju njihovo dete ulazi. Roditelji bi prvo trebali odgovoriti na pitanje da li su spremni da ostave dete pod nečijom brigom. 

Naravno, ovo je opravdano s obzirom na neke od uznemirujućih informacija s kojima se svakodnevno bavimo. Međutim, Justina Zukovska tvrdi da je potrebno shvatiti da se radi o pojedinačnim slučajevima odstupanja od norme. Po njenom mišljenju, upoznavanje ustanove, razgovor sa budućim vaspitačem, iskreno pričanje o njihovim strahovima, susret sa psihologom koji radi u ustanovi, može pomoći roditeljima da steknu više mira. Na sreću, mnoge institucije sada nude roditeljima priliku da se upoznaju sa predškolskim ustanovama tokom samog upisivanja u vrtić.

Neki roditelji misle da ako je vrtić tih, deca su disciplinovana i tako bi trebalo da bude . Istina je da se ili roditelj odmara, ili su deca na igralištu. U svojoj fazi razvoja, predškolci treba da izraze svoje emocije, a buka u vrtiću samo dokazuje da im je tu mesto i pristanak - objašnjava direktorka privatnog terapeutskog vrtića "Happi Kids Place" i podseća da je "uloga vaspitača da deci daju prostor za ovo, a pritom da pripaze na granice".

Psiholog ističe da isuviše često govoriti o vrtiću nije dobra praksa. Roditelji bi to trebali učiniti jednom ujutru, reći detetu o ovom mestu i ljudima koje će tamo sresti, i vratiti se na temu neposredno pre nego što započnu svoju avanturu.

Dete ima pravo da u ovim trenucima doživi čitav niz emocija i u tome nema ništa loše. Takođe se može pokazati da se savršeno može nositi sa ovim izazovom. Dajmo mu samo šansu.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading