Isplivala je NAJVEĆA tajna SREDNJOVEKOVNE Srbije: Zašto je iz istorije IZBRISANA ćerka Dušana Silnog koja se pojavljuje na FRESCI?

K.Ć Vesti 25.01.2023 16:15 1

Zvanična istorija zabeležila je da je najveći osvajač među Nemanjićima, car Dušan Silni, imao samo jedno dete – sina Uroša koji ga je nasledio, ali koji nije uspeo da sačuva očevu veliku državu koja se ubrzo posle Dušanove smrti raspala

Isplivala je NAJVEĆA tajna SREDNJOVEKOVNE Srbije: Zašto je iz istorije IZBRISANA ćerka Dušana Silnog koja se pojavljuje na FRESCI?

Manastir Visoki Dečani

Ipak, jedna freska u manastiru Visoki Dečani i zapisi jednog istoričara pričaju drugačiju priču! Da li je moguće da su car Dušan i carica Jelena imali još jedno dete?

Na zidu manastira Visoki Dečani nalazi se freska koja godinama zadaje muke istoričarima. Na njoj su prikazani carica Jelena, njen sin – mladi carević Uroš, ali i još jedna nepoznata figura, viša (starija) od Uroša, ali svakako još mlada. Nepoznata osoba na glavi jedina nema venac, a natpis pored nje je u celosti uništen tako da ju je nemoguće identifikovati.

Isplivala je NAJVEĆA tajna SREDNJOVEKOVNE Srbije: Zašto je iz istorije IZBRISANA ćerka Dušana Silnog koja se pojavljuje na FRESCI?

Manastir Visoki Dečani

 

Ipak, činjenica da je oslikana pored carice i carevića govori o njenom visokom poreklu. Drugi dokaz je odelo ukrašeno dvoglavim orlovima, simbolom Nemanjića. Smatra se da je freska nastala pre jeseni 1343. godine.

Pojedini istoričari veruju da je misteriozna figura zapravo princeza – izgubljena ćerka cara Dušana. Ako je postojala, zvala se Teodora, isto kao Dušanova majka.

Ipak, ima i onih koji poriču ovu tvrdnju i mladu figuru sa freske tumače ovako.

- Prema našoj istorijografiji ta druga figura pored Uroša je Simeon Siniša, polubrat cara Dušana. Ipak, ovo ne odgovara onome što je prikazano na fresci. Razlika u godinama između Uroša i Simeona Siniše je velika, oko 12 ili 13 godina. Uroš je rođen 1337. godine, a Simeon Siniša 1326. Kada se gleda ta freska, razlika u starosti između figura je mnogo manja – kaže Aleksandar Tešić, književnik i autor serijala o Milošu Obiliću u kome se kao jedan od likova pominje Teodora, Uroševa starija sestra i prvo dete cara Dušana.

Tešić ističe da njegova književna Teodora nije fiktivni lik. Osim freske, ključan dokaz mu predstavlja i zapis Nićifora Grigora, veoma uglednog vizantijskog istoričara čija se dela i zapisi smatraju veoma kvalitetnim štivom za proučavanje istorije, a koji pominje ćerku cara Dušana. Na sve to, Grigor je bio savremenik srpskog cara.

Ko je onda bila Teodora i kakva je bila njena sudbina?

Nićifor Grigora u svom delu "Romejska istorija" detaljno opisuje epizodu pokušaja udaje ćerke cara Dušana za jednog od sinova turskog sultana Orhana 1351. godine. Njemu je upućeno srpsko poslanstvo sa predlogom o rodbinskom povezivanju, a sultan je, prema Grigoru „primivši radosno ovo poslanstvo, poslao i potvrdu ugovora kao i poslanike da potvrde brak”. Na ovaj način, Dušan bi obezbedio bar privremen mir sa Turcima.

- Carevu ćerku Nićifor nije spomenuo tek uzgred! On je opisao ceo događaj i ne vidim zašto bi ga izmislio. U to vreme je Dušan bio u sukobu sa Jovanom Kantakuzinom, vizantijskim regentom. Onda se Jovan uplašio da će mu Dušan preoteti savezništvo sa Turcima jer je udaja značila savezništvo. Tako je Kantakuzin poslao vojsku da presretne tursko poslanstvo i pobio ih, čime je ovaj pokušaj povezivanja propao - objašnjava Aleksandar Tešić.

Ipak, Tešić navodi da postoji mogućnost da su ovi pregovori nastavljeni i da su krunisani sklapanjem braka između Dušanove ćerke i samog sultana Orhana.

Car Dušan iznenada je umro 1355. godine, a 1361. ista sudbina je zadesila i sultana Orhana. Teodori se, negde među mnogobrojnim ženama "kuće suza" gde su upućivane žene i naložnice starog sultana, tada gubi trag.

Misteriju predstavlja činjenica da ostali istorijski spisi princezu Teodoru ne pominju. Nićifor Grigora važi za neosporni autoritet u naučnim krugovima, ali pojedini istoričari ipak osporavaju njegov rad. Interesantno, samo kada je u pitanju deo istorije sa princezom Teodorom.

Komentari (1)
Loading
Dejan
13.02.2022 12:00

Treba hiljadu puta reći : došli su divljaci iz Azije i rušili evropsku civilizaciju. Uništavali freske pokrali šta su mogli .O tim divljacima i vremenima treba pričati svima svakodnevno !