Recept za slavsko žito: Tradicionalni način pripreme koji se prenosi generacijama

Vesti 20.11.2025 18:57 0

Recept za slavsko žito koje se generacijama sprema.

slavsko žito sa medom i bademima

Shutterstock

Slava je jedan od najprepoznatljivijih i najvažnijih običaja u srpskoj tradiciji, dan kada se porodica okuplja, poštuje svoje pretke i neguje zajedništvo. Posebnu simboliku u slavskim običajima ima žito, koje se priprema u čast predaka i kao znak zahvalnosti, nade i života. Zbog toga se sprema pažljivo, s poštovanjem, po receptu koji se prenosi generacijama.

Recept za slavsko žito

Sastojci:

500 g pšenice

300 g mlevenih oraha

300 g šećera u prahu

1 vanilin šećer

Za dekoraciju:

5–6 jezgra oraha

10 zrna suvog grožđa

Priprema: 

Pšenicu najpre nalijte vodom i ostavite da prenoći. Sutradan je procedite, dodajte svežu vodu i kuvajte na tihoj vatri dok potpuno ne omekša. Kuvano žito isperite hladnom vodom i dobro ocedite, a odvojite deo vode u kojoj se kuvalo. Ohladjenu pšenicu sameljite na mašini za meso, potom dodajte šećer u prahu, vanilin šećer i mlevene orahe. Po potrebi umešajte malo vode od kuvanja kako bi se masa lepo ujedinila. Žito prebacite u činiju, oblikujte površinu kašikom i ukrasite orasima i suvim grožđem.

Video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading