Sirotinjska jela iz stare Jugoslavije: Bake i deke su odrasle na njima, a današnja deca ih nisu ni probala!

Vesti 25.09.2025 18:50 0

Starinska jednostavna jela su hranila generacije, a danas su potpuno zaboravljena. Ovo su najpopularnija iz bivše Jugoslavije.

žena

Shutterstock

Nekada se mnogo skromnije živelo. Bake su bile glavne kuvarice u porodici i spremale su razna starinska jela koja su jeftina, a ukusna i hranljiva. Ova jela su pala u zaborav, a nekada su ih svi obožavali. Evo nekih starinskih jela koja su bila veoma popularna:

Hleb, mast i aleva paprika

Neizostavan specijalitet starih vremena je bila kriška hleba namazana mašću i začinjena alevom paprikom. Danas, na sam pomen ovog  jela novijim generacijama nije dobro.

Popara

Stari hleb u komadićima nadrobi se u vreloj vodi. Zagrejte ulje ili mast i kada bude vrelo prelijte, umešajte, dodajte sir ili kajmak. Popara može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.

popara

Shutterstock

 

 

Restovani krompir

U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitie alevom paprikom, solju i biberom po želji.

Krompir u ljusci

Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.

Kljukuša

Narendajte oljušteni krompir, dodajte so, biber i sitno seckani crni luk. Zatim sipajte brašno i mešajte uz dodavanje vode (da bude malo gušće nego za palačinke). Razlijete kljukušu u podmazanu tepsiju i pecite oko pola sata na 250 C.

Stari hleb udrobljen u kiselo mleko

Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.

Stari hleb sa mlekom i šećerom

Hleb isečen na kockice pošećerite i prelijte vrelim mlekom. Velika je šteta što je danas svaki hleb prepun aditiva, tako da je to veće zlo nego što biste uneli malo šećera.

Video:

@najzena.rs NE KAČITE SAT NA OVOM MESTU U KUĆI VERUJE SE DA PRIVLAČI SIROMAŠTVO I NESREĆU #najzena #zena #fyf #fyp #viral ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading