Prva srpska kraljica zbog koje nas je obožavao ceo svet: Rekli su joj da se udaje za varvarina, a Srbi su je darovali najlepšom ikonom

Jelena Vukelić Vesti 24.10.2023 09:45 0

Ana Dandolo, ćerka vicedužda Ranijera i unuka slavnog i moćnog mletačkog dužda Enrika, u istoriju je ušla kao prva srpska kraljica

Prva srpska kraljica zbog koje nas je obožavao ceo svet: Rekli su joj da se udaje za varvarina, a Srbi su je darovali najlepšom ikonom

Printscreen/Youtube

Uplovila je u Srbiju, sa biserima u kosi, dočekana belim golubovima, iako ni njeni najbliži nisu razumeli zašto bi se udala u "varvare".

Bila je supruga kralja Stefana Prvovenčanog i majka budućeg kralja Stefana Uroša I.

Kada su krstaši srušili Vizantijsko carstvo, srpski vladar Stefan zatražio je podršku zapada i našao ju je kod Mlečana. Tako se 1216/1217. godine oženio lepom Anom, sa kojom je imao dvojicu sinova – Uroša i Predislava.

Prelepa Venecijanka nadživela je svog supruga skoro četiri decenije. Njena smrt prikazana je na fresci u crkvi Svete Trojice u manastiru Sopoćani, gde je i sahranjena, a kako se smatra da je freska nastala između 1263. i 1268. godine, može da se zaključi da je Ana Dandolo nadživela Stefana Prvovenčanog, koji je preminuo 24. septembra 1227. godine.

 

 

Mnogi smatraju da je Smrt kraljice Ane Dandolo jedna od lepših fresaka u našoj zemlji.

Kraljica je na odru, u trenutku kada anđeo prihvata njenu dušu. Na uzglavlju su Isus Hristos i Bogorodica, dok je oko odra okupljen srpski dvor. Njen sin, kralj Uroš I prikazan je u vladarskoj odeždi sa krunom na glavi, a iza njega su prinčevi Dragutin i Milutin, kao i princeza Brnča, dok joj snaja, kraljica Jelena, ljubi levu ruku. Na fresci se vidi i drugi sin Ane Dandolo – arhiepiskop Sava II.

Potomci kralja Stefana Prvovenčanog i kraljice Ane rado su isticali zajedničko poreklo sa mletačkim duždevima. Čak se i car Dušan u jednom pismu 1345. godine obraća duždu Andriji Dandolu kao “predragom rođaku”.

Zato ne smemo ni da sumnjamo da je doprinos mletačke lepotice bio veliki, te da su se zbog braka Stefana i Ane srpska i mletačka porodica međusobno veoma uvažavale.

Inače, u seriji "Nemanjići", lik Ane Dandolo tumačila je Sloboda Mićalović

 

Komentari (0)
Loading