Đurđevdan je jedna od najvećih pravoslavnih slava i praznik koji se od davnina slavi u svim krajevima Srbije. Ovog dana, 6. maja, crkva obeležava pogubljenje Svetog Georgija, a poštuju se mnogi običaji i obredi. Osim što je crkveni praznik i crveno slovo, Đurđevdan je u narodu praznovan i kao dan koji označava prelaz između zime i leta, vremenska odrednica za mnoge poljske radove, ali i za borbu protiv Turaka koja je opevana u epskim pesmama (od Đurđevdana do Mitrovdana).
Uoči Đurđevdana trebalo bi da se napravi venac koji se stavlja na ulazna vrata i na kapiju, kako bi u kući bilo zdravlja i blagostanja, a na njivi ploda i roda Kako se pravi venac? Najčešće se koristi mlečika, koja je nežna i mekana poljska biljka, pogodna za oblikovanje. Podelite bokore u nekoliko delova pa deo po deo vezujte koncem ili tanjim kanapom jedan za drugi.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike
Kada završite pravljenje kruga, ukrasite ga poljskim cvećem ili lekovitim biljem- drenom ( za dobro zdravlje ukućana), grabom (da se neudate devojke i neoženjeni momci "grabe" za partnere), kamilicomili sezonskim cvećem po želji. Cveće možete plesti zajedno s mlečikom ili dodati kasnije i učvrstiti koncem. U nekim krajevima običaj je da se na venac zabode jedna grana mlade leske (lešnika). Osim mlečike, za pravljenje venca može da se koristi i mirisni đurđevak.daj naslov za tabloid