Danas spremite tradicionalno srpsko jelo: Cicvara po recepturi iz manastirskih knjiga, ukus savršenstva

Izvor: Slobodanka Ćorić Vesti 07.01.2025 07:05 0

Cicvara se smatra jelom kojim se prekida božićni post, te je prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju ukućani lome

palenta sa sirom

Shutterstock

Božić je jedan od najradosnijih praznika kada se cela porodica okuplja, a trpeza je bogata svečanim jelima.

Kao i uvek, najzanimljiviji su običaji koji se razlikuju od kraja do kraja.

SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

img

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

img

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

img

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Na primer, svi znamo da se na božićno jutro priprema česnica sa novčićem, a onaj ko ga pronađe biće srećan tokom cele godine. Takođe, priprema se žito, ali postoji i jedno staro tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na božićnoj trpezi u mnogim krajevima.

To jelo je cicvara, koja se smatra jelom kojim se prekida božićni post, te je prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju ukućani lome.

Cicvara je varijacija na temu kajmaka, ali je bogatija i veoma ukusna. Kako se sprema prava božićna tradicionalna cicvara, saznajte u nastavku.

Sastojci:

  • 300 g zrelog kajmaka
  • 300 g kukuruznog brašna (belo ili žuto)
  • 600 ml mleka
  • So po ukusu

Priprema:

U vruće mleko dodajte kajmak, pa stavite na šporet dok ne provri. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte kukuruzno brašno, kašiku po kašiku, stalno mešajući kako bi se izbegle grudvice. Cicvara treba da se zgusne, ali da ne bude ni previše retka ni previše gusta, već srednje gustine.

Takođe, smatra se da je tajna pripreme ovog jela u tome da se uvek meša u istom smeru. Dodajte so po ukusu.

Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa vatre i primetićete da se mast od kajmaka počinje odvajati, što je znak da je jelo gotovo.

Cicvara se služi dok je još vruća.

img
27. 04. 2025 16:59

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima

img
08. 05. 2025 12:09

Kongres MIND – AI u medicini: Istražite Budućnost Medicine i Veštačke Inteligencije MIND 2025

img
21. 04. 2025 08:54

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

img
04. 04. 2025 14:20

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

img
07. 05. 2025 12:36

Najtraženije ostrvo na afričkom Mediteranu! 9 ili 10 noćenja po ceni 6 ili 7 noćenja!

img
30. 04. 2025 14:21

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Komentari (0)