Danas spremite tradicionalno srpsko jelo: Cicvara po recepturi iz manastirskih knjiga, ukus savršenstva

Slobodanka Ćorić Vesti 07.01.2025 07:05 0

Cicvara se smatra jelom kojim se prekida božićni post, te je prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju ukućani lome

palenta sa sirom

Shutterstock

Božić je jedan od najradosnijih praznika kada se cela porodica okuplja, a trpeza je bogata svečanim jelima.

Kao i uvek, najzanimljiviji su običaji koji se razlikuju od kraja do kraja.

Na primer, svi znamo da se na božićno jutro priprema česnica sa novčićem, a onaj ko ga pronađe biće srećan tokom cele godine. Takođe, priprema se žito, ali postoji i jedno staro tradicionalno jelo koje je nezaobilazno na božićnoj trpezi u mnogim krajevima.

To jelo je cicvara, koja se smatra jelom kojim se prekida božićni post, te je prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju ukućani lome.

Cicvara je varijacija na temu kajmaka, ali je bogatija i veoma ukusna. Kako se sprema prava božićna tradicionalna cicvara, saznajte u nastavku.

Sastojci:

  • 300 g zrelog kajmaka
  • 300 g kukuruznog brašna (belo ili žuto)
  • 600 ml mleka
  • So po ukusu

Priprema:

U vruće mleko dodajte kajmak, pa stavite na šporet dok ne provri. Zatim smanjite temperaturu i postepeno dodajte kukuruzno brašno, kašiku po kašiku, stalno mešajući kako bi se izbegle grudvice. Cicvara treba da se zgusne, ali da ne bude ni previše retka ni previše gusta, već srednje gustine.

Takođe, smatra se da je tajna pripreme ovog jela u tome da se uvek meša u istom smeru. Dodajte so po ukusu.

Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa vatre i primetićete da se mast od kajmaka počinje odvajati, što je znak da je jelo gotovo.

Cicvara se služi dok je još vruća.

Komentari (0)
Loading