Ako vas pitam za novogodišnju ili božićnu tradiciju koja je veoma česta u mnogim domovima, a radi se samo jedne noći u godini (tačnije, poslednje u godini), sasvim je moguće da ćete pasti na pamet: jedite dvanaest zrna grožđa.
To je nesumnjivo jedna od najrasprostranjenijih tradicija i svake godine se slavi Nova godina, a da je to tradicija koja vodi poreklo iz Španije, da li ste znali da je danas proširena i na druge zemlje, kao npr. Kolumbija, Čile, Meksiko, Venecuela, Bolivija ili Ekvador?
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Tradicija je zaista vrlo jednostavna: sastoji se od jedenja 12 zrna grožđa, po jedno za svaki udar, u 12 sati u noći 31. decembra (dakle, na Novu godinu). Ali da li znate njihovo poreklo, a pre svega, zašto svake godine jedu grožđe?

Shutterstock
Istorija tradicije jedenja grožđa u novogodišnjoj noći
Postoje razna objašnjenja koja pokušavaju da razjasne kada i gde je počela tradicija jedenja grožđa 31. decembra. Prvi kaže da se sve dogodilo 1882. U to vreme je bilo vrlo uobičajeno da najbogatiji sloj društva jedu grožđe i piju šampanjac za novogodišnju večeru.
Tada je grupa meštana odlučila da ironizira situaciju koja je kritikovala ostatak društva (upravo zbog postojećeg siromaštva) i otišla je na madridski Puerta del Sol da jede grožđe uz zvonce.