Nalet emocija i sećanje na neka lepša vremena: Ovu fotografiju razumeće samo deca iz doba Jugoslavije

Tatjana Badarević Vesti 18.10.2024 18:23 0

Ova fotografija podsetila je mnoge na zajedništvo nekad i dobru staru tradiciju gledanja televizije u doba Jugoslavije

Jugoslavija

Printscreen/Facebook

U Fejsbuk grupi "Nostalgija", koja ima više od 422 hiljade pratilaca, objavljena je fotografija koja podseća na prošlost. Fotografija dece kako u dnevnom boravku gledaju televiziju izazvala je nalet emocija među članovima popularne grupe.

U doba Jugoslavije, detinjstvo je bilo ispunjeno bezbrižnim trenucima i iskustvima koja su se mnogima urezala u sećanje. U večernjim časovima, porodice bi se okupljale ispred televizora, koji je bio središnji deo svakog doma. Deca su sedela na podu, uzbuđena i nestrpljiva, čekajući omiljeni sadržaj. Osećaj zajedništva bio je neprocenjiv – dok su roditelji pijuckali kafu, mališani su s pažnjom pratili svaku avanturu.

Ova srećna sećanja na detinjstvo često evociraju nostalgiju za jednostavnim trenucima i pravim vrednostima. Danas, sećanje na te dane podseća koliko je važno negovanje zajedništva i radosti u svakodnevnom životu. Ta jednostavna vremena su oblikovala brojne generacije.

 

 

Gledanje televizije u Jugoslaviji

Mnogi i danas govore da nije svaka porodica u Jugoslaviji imala televizor, a posebno kada su se tek pojavili pa se još uvek prepričavaju priče kako bi komšije došle kod one porodice koja ga je imala te bi zajedno gledali program.

Uz fotografiju dnevnog boravka iz doba Jugoslavije, koja je prikupila 653 lajkova i 29 komentara, piše: "Srećno detinjstvo."

 

 

Na fotografiji se vidi četvoro dece, dva dečaka i dve djevojčice, kako sede na podu ispred televizora na kojem se nalazi lampa, i gledaju program potpuno koncentrisano.

Jedan pratilac ove grupe je komentarisao fotografiju: "To su bila lepa druženja, skupili bi se kod onoga ko ima TV, deca sede na podu, a roditelji na stolicama. Sada je svako za sebe i u kući gleda ili u TV ili mobilni. Tužna vremena, komšije se ne poznaju, jedva se pozdrave prilikom susreta."

"Upravo je bilo takvo detinjstvo, odrastanje uz decu iz komšiluka", "Bilo je srećno i najbolje detinjstvo", "Nezaboravno", "Jedan dan tada je bio bolji nego sada ceo mesec", glasili su ostali komentari.

 

Komentari (0)
Loading