Umrla od gladi, potpuno sama: Poslednja kineska carica zatrudnela iz afere i poludela - ono što su uradili sa tim detetom je horor

Slobodanka Ćorić Vesti 12.10.2024 10:45 0

Mesto njenog sahranjivanja ostalo je nepoznato.

kineska carica

Profimedia

Priča o poslednjoj kineskoj carici Vanrong tragično oslikava sudbinu žene koja je rođena i odrasla u sjaju i luksuzu, ali je umrla zaboravljena i sama, u bedi zatvorske ćelije, potpuno luda i bolesna. Iako je bila predodređena za velike stvari, okrutna igra sudbine oduzela joj je sve, a nikada nije iskusila pravu ljubav i bliskost. Njeno jedino dete, koje je rodila, okrutno je ubijeno, a ona nikada nije saznala za to.

Vanrong, rođena kao Gobulo Vanrong 1906. godine u Pekingu, bila je kći ministra unutrašnjih poslova Afairs Rongjuana. Njena majka, Ajzin-Gioro Henšin, preminula je od porođajne groznice ubrzo nakon njenog rođenja.

Srećno detinjstvo i uspon ka carici

Vanrong je odgajala maćeha, koja je nosila gotovo isto ime kao njena majka i tretirala je kao vlastitu kćerku. Vanrong je imala srećno detinjstvo, odrastajući sa starijim bratom i mlađim polubratom u pekinškom okrugu Dongčeng.

U to vreme, kineska vladajuća klasa bila je u nestabilnoj situaciji. Carica udovica Cisi izabrala je Pu Ji, budućeg vladara dinastije Ćing, za svog naslednika, dok je on imao samo dve godine. Pu Ji je vladao do 1912. godine, kada je bio primoran da abdicira tokom Sinhajske revolucije.

Kada je Pu Ji napunio 16 godina, 1922. godine, regenti su odlučili da je vreme da se oženi. Iako je prvo izrazio interesovanje za Venšo, koja nije bila na njihovoj listi, na kraju je pristao da se oženi lepotom Vanrong, dok je Venšo postala njegova konkubina.

kineska carica

Profimedia

 

 

Bračna noć i nesrećan brak

Na dan venčanja, 21. oktobra 1922, sve je krenulo po zlu. Pu Ji je pobegao iz svadbene odaje, a njegove žene su završile same. Iako su imali loš početak, Pu Ji i Vanrong su se na kraju dobro slagali i provodili vreme zajedno, igrajući tenis i vozeći biciklo.

Venšo je imala manje sreće; Pu Ji ju je retko posećivao i ona je na kraju napustila Pijua 1931. godine. Vanrong je pokušala da izgladi odnose, ali je Pu Ji bio udaljen.

Život u progonstvu

Nakon puča 1924. godine, Pu Ji, Vanrong i Venšo su proterani iz Zabranjenog grada i preselili su se u Tjenđin. Vanrong je pokušala da se pomiri s Venšo, ali je njihova situacija bila napeta. Pu Ji je želeo da povrati svoj presto, što je dodatno zakomplikovalo njihov život.

Kada su Japanci odbili da mu omoguće povratak, Vanrong se pridružila Pu Ji u Mandžuriji, gde je bila nesrećna i u nekoliko navrata pokušala da pobegne. Dok je Pu Ji bio zauzet politikom, Vanrong je navodno imala nekoliko afera.

Tragičan kraj

Vanrong je rodila dete, ali se tvrdilo da to nije bilo Pu Ji-jevo. Nakon rođenja, dete je navodno bačeno, a njoj je rečeno da je usvojeno. Njeno zdravlje se pogoršavalo, a zavisnost od opijuma je uzela maha.

Kada su sovjetske snage izvršile invaziju na Mandžukuo 1945. godine, Vanrong je ostavljena. Uhvaćena od strane kineskih komunističkih gerilaca, bila je zatvorena i prolazila kroz teške krize zbog odvikavanja od opijuma.

Na kraju, Vanrong je umrla od gladi, potpuno sama, 20. juna 1946. godine, a mesto njenog sahranjivanja ostalo je nepoznato.

Komentari (0)
Loading