Ne krivite za sve sulfate, ima nešto i u prirodi: Koji su sve razlozi opadanja kose, a da to nisu šamponi?

Nedeljko Tišanović Vesti 04.09.2024 16:20 0

Morate obrartiti pažnju na ovo...

Shutterstock

Shutterstock

Šamponi su važni za očuvanje čistog korena i zdrave kose, ali mnogi od njih sadrže sulfate, koji mogu izazvati iritaciju i oštećenje temena.

Šta su sulfati?

Sulfati su deterdženti u šamponima koji uklanjaju prljavštinu i masnoću. Najčešći sulfati su natrijum lauril sulfat (SLS) i natrijum lauret sulfat (SLES). SLS je snažan čistač, idealan za masnu kosu, dok je SLES blaži i prikladniji za suvu kosu.

Kako sulfati deluju?

Ovi tenzidi efikasno uklanjaju nakupljene proizvode, ali mogu biti prejaki za osetljive tipove kose. Prekomerno sušenje može uzrokovati lomljenje kose, iako ne postoje čvrsti dokazi da sulfati direktno uzrokuju gubitak kose.

Ostali uzroci gubitka kose:
  • Genetika: Androgenska alopecija uzrokuje stanjivanje kose na temenu i sa strane.
  • Autoimune bolesti: Alopecia areata može dovesti do gubitka kose i povezana je sa stanjima poput astme i dijabetesa tipa 1.
  • Nedostaci u ishrani: Nedostatak gvožđa, čest kod žena, može uzrokovati gubitak kose.
Šamponi bez sulfata

Ako imate suvu ili osetljivu kosu, šamponi bez sulfata koriste blaže tenzide poput kokamidopropil betaina i natrijum lauraminopropionata, koji ne uklanjaju prirodna ulja. Co-washing, pranje kose samo regeneratorom, može takođe pomoći.

Odabir pravog šampona

Birajte šampon prema tipu kose i osetljivosti korena. Šamponi sa sulfatima su pogodni za masnu kosu, dok su šamponi bez sulfata bolji za suvu i kovrdžavu kosu.

Ako imate problema sa gubitkom kose, može biti uzrokovan dubljim zdravstvenim problemima, pa je najbolje da se konsultujete sa dermatologom ili stručnjakom za zdravlje.

Komentari (0)
Loading