Dermatolozi upozoravaju: Ove 3 namirnice ubrzavaju pojavu bora, a jednu svaki dan jedemo!

Vesti 02.09.2024 17:00 0

Ishrana i način života mogu uticati na to da li ćete živeti duže i biti zdravi.

žena

Shutterstock

Starenje je neizbežan deo života, ali ishrana može uticati na taj proces, pozitivno ili negativno. Nažalost, određena hrana može ubrzati starenje. Dermatolozi, dr Elejn Kung, Adrian O’Konel i dr Simran Seti upozorili su tri namirnice koje treba izbegavati kako bismo sprečili prerano starenje.

Beli hleb

Rafinisani ugljeni hidrati mogu se pronaći u mnogim popularnim prerađenim namirnicama, uključujući beli hleb. Konzumiranje te vrste hrane, može podstaći proizvodnju sebuma. Sebum je masnoća koju telo prirodno proizvodi kako bi hidratizovalo i zaštitilo kožu. "Previše sebuma može prouzrokovati da koža izgleda masno, učiniti da vaše pore izgledaju istaknutije, pa čak i zarobiti mrtvu kožu unutar vaših pora, što dovodi do akni i mitisera,“ kažu dermatolozi.

Punomasni puter i margarin

Hrana utiče na proizvodnju masnoće kože. "Mlečni proizvodi, uključujući mleko i protein surutke, uzrokuju masniju kožu", rekli su dermatolozi za „She Finds“.  To može zapušiti pore i uzrokovati akne. "Margarin je jedna od namirnica koje treba izbegavati ako želite da sprečite bore i suvu kožu." Dodaje da trans masti doprinose srčanim bolestima i mogu ubrzati proces starenja kože. "Trans-masne kiseline čine kožu osetljivijom na ultraljubičasto zračenje, što može uzrokovati oštećenje elastina i kolagena u koži", pojasnila je.

Čips

Hidratacija i vlaženje kože potrebni su za zdrav ten. Dakle, uz izrazito visok nivo soli, čips nije koristan za hidrataciju kože. "So izvlači vodu iz ćelija, što dovodi do suve kože. Čips je poznat po velikoj količini soli, a takođe sadrži znatnu količinu šećera", objašnjavaju dermatolozi. Kada u tijelu ima viška soli i glukoze,  ona se povezuje s kolagenom i elastinom, proteinima koji našoj koži daju čvrstoću i elastičnost. Povećan unos šećera i soli stvrdnjava proteine kože, čineći kožu tanjom i manje hidratizovanom, pa je sklonija pojavi bora.

Bonus video:

Komentari (0)
Loading