Jedan sastojak neverovatno podmlađuje kožu: Evo zašto zene preko 40 godina treba da jedu paradajz?

Nedeljko Tišanović Vesti 18.08.2024 20:31 0

Efekti su neverovatni.

žena

Shutterstock

Paradajz je izuzetno koristan za zdravlje i predstavlja pravi izvor minerala i vitamina, posebno za žene starije od 40 godina. Ovo voće ne samo da podržava zdravlje srca i vida, već ima i brojne prednosti za kožu.

Bogato je hranljivim sastojcima, uključujući vitamine A, B1, B3, B6, C i K, kao i minerale poput bakra, kalijuma i magnezijuma. Takođe sadrži vlakna i šećere.

Zdravlje srca: Paradajz ima značajan uticaj na zdravlje srca zahvaljujući likopenu, crvenom pigmentu koji mu daje karakterističnu boju. Likopen je poznat po svojoj sposobnosti da smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Takođe, paradajz je bogat kalijumom, koji je ključan za pravilno funkcionisanje srca.

Nega kože: Ovo voće može biti sjajan saveznik u nezi kože. Likopen u paradajzu deluje kao antioksidans, pomažući u očuvanju zdravlja kože. Upotreba paradajza za negu kože je poznata još od davnina, a čak je i glumica Sofija Loren pripisivala svoj mladalački izgled ovom sastojku. Paradajz može pomoći u rešavanju problema sa masnom kožom, aknama i proširenim porama.

Zdravlje očiju: Paradajz je bogat fitokemikalijama i karotenoidima kao što su likopen, beta karoten i lutein, koji su od velike koristi za zdravlje očiju, naročito tokom starenja.

Menopauza: Vitamin B6 u paradajzu pomaže u regulaciji hormona tokom menopauze. Takođe, antioksidativna svojstva likopena mogu ublažiti simptome menopauze i smanjiti oksidativni stres, prenosi Healthline.com.

Sve ove koristi čine paradajz ne samo ukusnim dodatkom ishrani, već i važnim sastojkom za održavanje zdravlja u različitim fazama života.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Kako je Slavica za manje od minut postala milijarderka? #fypシ゚viral #fypシ #najzena #žena #slavica ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading