Usporava starenje kože, a košta manje od 1000 dinara: Pored njega prolazite u prodavnici, a ne znate magična dejtva

Nedeljko Tišanović Vesti 05.08.2024 19:04 1

Ni ne slutite koji proizvod može potpuno da promeni vašu beauty rutinu.

Shutterstock/Prostock-studio

Shutterstock/Prostock-studio

Kokosovo ulje je odavno poznato kao zdrav izvor masnoće i alternativa klasičnim biljnim uljima, ali manje je poznato da je izvanredno i za negu kože lica. U eri kada internet vrvi od raznih krema i seruma za njegu lica, malo kome padne na pamet da problem suve kože može rešiti nešto tako jednostavno kao kokosovo ulje.

Ipak, stručnjaci naglašavaju da se radi o prirodnom omekšivaču, bogatom hranljivim sastojcima, koji može biti jednako efikasan, ako ne i bolji, od mnogih popularnih kupovnih preparata.

Jedan od glavnih aduta kokosovog ulja je njegova sposobnost da se ponaša kao prirodni hidratant. Prema dermatologu Hadleyju Kingu, ovo ulje je izvanredno za hidrataciju jer je bogato masnim kiselinama i ima svojstva omekšavanja, što omogućava ishranu suve kože i zadržavanje vlage unutar dermisa.

Osim toga, kokosovo ulje je i odličan za uklanjanje šminke, uključujući područje oko očiju. Kako objašnjava Joshua Zeichner, dermatolog i direktor kliničkih kozmetičkih istraživanja, ulje otapa ulje, pa se može vezati za šminku i omogućiti njeno lako uklanjanje. Samo ga nežno utrljajte u kožu i zatim isperite, kao što biste koristili sredstvo za čišćenje na bazi ulja.

Kokosovo ulje takođe ima antibakterijska i antifungalna svojstva zahvaljujući visokom sadržaju laurinske kiseline. Ova masna kiselina je antimikrobna, što može pomoći u smanjenju prisustva bakterija koje uzrokuju akne i upalu. Postoji pretpostavka da bi kokosovo ulje moglo smanjiti prisustvo gljivica koje uzrokuju perut, ali Zeichner upozorava da njegova efikasnost u ovom aspektu još uvek nije naučno potvrđena.

Još jedna prednost kokosovog ulja su njegova antioksidativna svojstva. Ono može pomoći u zaštiti kože od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima, koji nastaju izlaganjem UV zračenju i usled zagađenja. Ovo može pomoći u prevenciji preuranjenih bora i drugih znakova starenja, što čini kokosovo ulje korisnim dodatkom u vašoj beauty rutini.

Međutim, treba imati na umu da kod osoba sa masnom kožom ili sklonom aknama može izazvati peckanje. U tom slučaju, preporučuje se smanjenje doze ili potpuno izbegavanje korišćenja kokosovog ulja. 

Konačno, još jedna pogodnost kokosovog ulja je njegova pristupačna cena – za manje od 10 evra možete nabaviti čitav kilogram ovog zdravog ulja, piše tportal.

 

Bonus video: 

 

Komentari (1)
Loading
sanja
05.08.2024 21:24

Pre nanosenja kokosovg ulja, koje mi bas prija, ocistim lice Sanovita micelarnom vodom, tako dobijem savrsenu glatku kozu.