Koliki je stvarni rok trajanja kozmetičkih preparata? Iznenadićete se kad čujete brojku, a evo i zašto

Tatjana Badarević Vesti 28.07.2024 09:10 0

Iako je većina žena sklona gomilanju kozmetike, važno je stati na vreme.

kozmetika

Shutterstock

 

Kremice, serumi, ulja, losioni, mleka, tonici i bezbroj artikala iz nepreglednog kozmetičkog arsenala imaju svoj rok trajanja.

Stoga se valja zapitati može li korišćenje starih kozmetičkih proizvoda biti štetno za kožu i, uopšteno, za naše zdravlje. I krema ima svoj sat. Naime, čim otvorite poklopac kreme za lice, počinje joj otkucavati rok trajanja. Isto važi i za nikad otvoreni piling koji sakuplja prašinu na dnu ormarića – ni on ne može trajati večno. Dakle, koliko dugo proizvodi za negu zaista traju?

Godinu dana od otvaranja

Za većin kozmetičkih proizvoda za negu kože i kose lako je saznati koliko traju, budući da je ta informacija označena na ambalaži sitnom ilustracijo s brojem (6, 12, 24 ili 36). Te brojke označavaju broj meseca tokom kojih se otvoreni proizvod mora iskoristiti. Ako pak proizvod nema takvu oznaku, trebao bi imati naveden datum i godinu, baš kao što to imaju prehrambeni proizvodi.

Ako proizvod nema oznaku roka trajanja ili ste izgubili originalnu ambalažu na kojoj je bio naveden, uopšteno je pravilo da ga treba potrošiti u roku od godinu dana nakon otvaranja. Ovo se ne odnosi na proizvode za sunčanje, kao ni na dermakozmetičke proizvode kupljene na recept, kao što su preparati za akne.

kozmetika

Shutterstock

 

 

Kada proizvod nije otvoren

Smatra se da neotvoreni proizvodi mogu trajati od dve do najviše pet godina. I u ovom slučaju to uopštenp pravilo se ne odnosi na kreme za zaštitu od sunca i one terapijske za negu akni.

Osim toga, to  vremensko razdoblje takođe je potrebno skratiti, ako je proizvod bio u vlažnoj ili pregrejanoj prostoriji, a kupatila najčešće jesu takva. Neotvorene proizvode, koje znate da nećete brzo početi koristiti, najbolje je skladištiti na hladnom, suvom i tamnom mestu, nikako ne u kupatilu, već je najbolje u frižideru. Sastojci koji se nalaze u njihovim formulama s vremenom gube učinkovitost i nećete imati puno koristi od njih. Zato ih bacite kad im istekne rok trajanja.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading