Sindi Kraford ovim slatkišem završava svaki obrok, a zategnuta je kao praćka: Izbegavamo ga, ali je pun minerala

Tatjana Badarević Vesti 23.07.2024 21:02 0

Slavna manekenka Sindi Kraford svaki ručak završava ovom poslasticom koju mnogi zaobilaze iz straha od gojenja.

sindi kraford

Printscreen/Instagram

 

Kada je reč o slatkišima, često im je teško odoleti, a kad ih jednom počnemo jesti, još je teže prestati. Posledice dobro znamo: visok šećer u krvi, gojaznost zbog visokog unosa kalorija.

Američki supermodel Sindi Kraford takođe je jedna od velikih obožavateljki ove namirnice, a u pitanju je tamna čokolada, kako piše Allure.

Jedna od žena koja je svojom lepotom obeležila devedesete, a koja i danas dominira modnim pistama, svojevremeno je na svom profilu Meaningful Beauty na društvenoj mreži X/Twitter napisala da joj je 'komad tamne čokolade svakodnevna uživancija'.

"Na kraju ručka uvek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom telu da je obrok gotov", rekla je Sindi Kraford za The Cut.

tamna čokolada

Shutterstock

 

 

Zašto biste trebali jesti tamnu čokoladu?

Naučna istraživanja pokazala su brojne prednosti konzumiranja ove poslastice koja ima veliki udeo kakaa te daje obilje antioksidansa i minerala.

Prema medicinskoj platformi Healthline, jedna pločica tamne čokolade od 100 grama, koja ima 70-85% kakaa, sadrži:

• 11 g vlakana
• 66 % preporučenog dnevnog unosa gvožđa
• 57 % preporučenog dnevnog unosa magnezijuma
• 196% preporučenog dnevnog unosa bakra
• 85 % preporučenog dnevnog unosa mangana
• bogata je kalijumom, fosforom, cinkom i selenom.

tamna čokolada

Shutterstock

 

 

Naravno, nećete pojesti 100 grama svaki dan jer čak i 'zdrava' čokolada ima puno šećera i kalorija u ovoj količini, ali je uvijek zdravija opcija od običnih slatkiša. Srećom, ni najveći sladokusci ne mogu je pojesti puno jer je zasitna i pomalo gorka za razliku od mliječne verzije.

I masnoće u tamnoj čokoladi idu ruku pod ruku ako pazite na liniju i zdravlje. U najvećoj meri tu je oleinska kiselina koja dokazano blagotvorno deluje na zdravlje kardiovaskularnog sistema, zatim stearinska kiselina koja ima neutralnije dejstvo na holesterol te palmitinska kiselina.

Bonus video:

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading