Dermatolog upozorava: Ne preterujte sa pranjem kose, evo koliko puta sedmično je dovoljno

Vesti 12.06.2024 13:33 0

Ona je na TikTok-u podelila svoju specijalnost i edukovala hiljade pratilaca, stavljajući akcenat na negu kože glave

Pranje kose

Shutterstock

Sigurno ste već čuli za benefite odlaganja pranja kose kako bi prirodna ulja nahranila kosu. Međutim, izgleda da su nas prevarili.

Može biti teško da procenimo koga vredi slušati po ovom pitanju, ali nećemo pogrešiti ako odlučimo da se obratimo ekspertima.

Dermatolog je upozorila sve koji izbegavaju često pranje kose kako bi trenirali svoju kosu.

Dr. Dženi Liu je podelila njena otkrića kako bi nam pomagla da sačuvamo kožu glave.

Tajna lepe kose

Ona je na TikTok-u podelila svoju specijalnost i edukovala hiljade pratilaca, stavljajući akcenat na negu kože glave.

Ona je otkrila: ,,Znamo da sebum i naslage mrtve kože dovode do gljivične bolesti Malasezije, koja može stvoriti perut, kao i upalu."

Dr. Liu je zatim edukovala mase o pravilnom pranju kose. 

,,Prvo morate pustiti da vaš skalp odluči koliko često treba da perete kosu umesto da budete ograničeni određenim brojem.

,,Prat ću kosu kada moj skalp bude masan, umesto da kažem 'Moram da perem svoju kosu svakog drugog dana ili dva puta sedmično'."

 

 

,,Kosa počinje da raste iz korena, tako da je jako važno da on bude zdrav i da izbegavate preteran sebum i perut koji može prouzrokovati oksidativni stres" .

,,Druga stvar je da pred šamponiranje nanesete ulje kako biste smanjili oštećenje od strane vode tokom pranja kose", nastavila je.

,,Moja kosa je prirodno porozna i prilično je oštećena od farbanja kao i stilizovanja vrelim uređajima, tako da mi pomaže kada nanesem ulje na krajeve kose pred pranje ili pred spavanje."

Nakon toga je dodala: ,,Spavajte na jastučnici od satena. Primetila sam značajnu razliku po pitanju teksture i izgleda moje kose nakon što sam počela da koristim satensku jastučnicu.

jastuk

Shutterstock

 

,,Saten i svila pomažu da se smanji trenje kose dok spavate. One takođe ne upijaju vlagu onoliko koliko upija pamuk.

,,Na kraju krajeva vaša kosa će biti manje naelektrisana i jednostavija za oblikovanje."

Dr. Liu je u drugim informativnim snimcima objasnila da treba uvek rasčešljati kosu pre pranja, i da česta upotreba proizvoda protiv peruti tokom pranja kose može prouzrokovati suv skalp i povećati naelektrisanje, navodi Tyla

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading