Nikako ne poklanjajte ovaj cvet ženi za 8. mart: Evo kako da napravite pravi izbor

Slobodanka Ćorić Vesti 08.03.2024 11:34 0

Mogu se napraviti različite kombinacije iz sledećih simbolika cvetova

cveće

Shutterstock

Napisana poruka uz buket može biti inspirisana simbolikom cveta - romantična poruka ako su u pitanju crvene ruže, interna šala ako je u buketu suncokret, želje za uspeh i snagu uz orhideje...

Cveće koje nema baš prijatno značenje su begonija koja označava crne misli, lavanda koja označava nepoverenje, dalija koja znači nestalnost, zumbul koji označava setu. Hrizanteme su cveće koje se nosi na groblje, mada opet može označavati i ljubav i istinu. Za tužne trenutke se još poklanjaju i krinovi, stoga je veoma važno da se tokom praznika posvećenog Danu žena ne poklanja ona vrsta cveta koja simbolizuje tugu i setu.

Mogu se napraviti različite kombinacije iz sledećih simbolika cvetova:

Karanfil - crveni karanfil predstavlja osećaje divljenja i poštovanja, dok su tamnije crvene nijanse za ljubav i naklonost. Beli karanfil je za sreću i nežnost, a rozi je znak zahvalnosti.

Orhideja - popularan cvet orhideje predstavlja eleganciju, luksuz i lepotu. Veliki je simbol ženstvenosti i prefinjenosti.

Ljiljan - postoje različiti tipovi ljiljana, ali najčešće simoblizuju plodnost, "ponovno rođenje", lepotu, skromnost...Može se videti na mnogim venčanjima u Kini, jer predstavljaju ljubav i uspeh u zajedničkom životu.

Suncokret - vesela žuta boja suncokreta predstavlja radost, ponos, sreću i prijateljstvo.

Lala - lala ili tulipan je simbol empatije i ljubavi. Značenje se može menjati u zavisnosti od boje - crvene za ljubav, žute za sreću, bele za oproštaj i nežnost...

Ruža - najpopularniji simbol ljubavi na svetu je cvet ruže. Prema grčkim mitovima, veruje se da su nastale iz mešavine suza boginje ljubavi Afrodite i krvi njenog ljubavnika, Adonisa. Zbog toga su vekovima simbol večne ljubavi. Kao i drugi cvetovi, značenje se može menjati u zavisnosti od boje - crvene za ljubav, roze za nežnost i lepotu, bele označavaju nevinost, žute radost, a narandžaste pozitivnu energiju i inspiraciju.

Narcis - može biti savršen pogodak za Dan žena, jer narcis važi za cvet meseca marta. Narcis predstavlja novi početak u životu i preporod, jer su neki od prvih cvetova koji se rađaju početkom proleća. Pored toga, predstavljaju večnost i poštovanje. Postoji samo nekoliko varijacija žutog i belog narcisa, tako da se simoblika može povezati i sa prethodno navedenim značenjima tih boja.

Iris - elegantni cvet irisa simoblizuje divljenje, hrabrost, nadu i mudrost. Ljubičasta boja cveta se asocira sa aristokratijom i prefinjenošću, a žuti iris predstavlja radost i strast.

Magnolija - cvet magnolije predstavlja dostojanstvo, prefinjenost, bogatstvo i ljubav prema lepoti i prirodi.

Azalea - azalea simbolizuje duhovnost, umerenost i ženstvenost.

Kamelija - cvetovi kamelije podsećaju na ruže, ali imaju više simetrije i okruglastu strukturu. Na istoku se smatrala simbolom večne ljubavi, ali je bila i simbol samuraja u Japanu, jer su cvetale i preživljavale tokom hladnih zima. Zbog toga predstavljaju trajnu ljubav i hrabrost.

Kale - elegantan beli cvet asocira na lepotu, prefinjenost, plodnost i vernost, simbol su sreće  i nežne ljubavi.

Komentari (0)
Loading