Ženo, možeš ti to sama: Nema potrebe za kupovnim šamponom za suvo pranje, domaća verzija je mnogo bolja

Vesti 07.02.2024 17:30 0

Pravljenje sopstvenog suvog šampona nije samo isplativo, već nam omogućava da prilagodimo sastojke našem tipu kose

kosa

Printscreen/TikTok/rose.friederike

U svetu lepote postoji impresivna i prilično pristupačna kategorija proizvoda koji su odlični za sve one koji žele da neguju svoju kosu ili kožu na što prirodniji način - to su oni koje sami pravimo kod kuće. „Uradi sam“ proizvodi, bilo da su u pitanju maske za lice ili piling za usne, su atraktivna opcija jer često već imamo sastojke koji su nam potrebni da ih napravimo kod kuće.

Najnoviji proizvod koji je dobio svoju ,,DIY" verziju je šampon za suvo pranje kose. Suvi šampon je postao sve popularniji zbog svoje pogodnosti i efikasnosti. Korišćenjem „uradi sam“ suvog šampona možemo uštedeti novac i imati kontrolu nad svim sastojcima koje nanosimo na kosu.

 

 

Haštag #diydrishampoo ima preko 19 miliona pregleda na TikTok-u i to sa dobrim razlogom. Poslednjih nekoliko godina postali smo prilično zavisni od brzih rešenja koja spasavaju našu kosu u onim danima kada jednostavno nemamo vremena da operemo kosu ili želimo da osvežimo kosu, a ispostavilo se da je vrlo lako napravite domaću alternativu. 

Čini se da svi na TikTok-u kreiraju sopstvenu verziju ovog proizvoda koji morate imati. Toliko TikTokera, poput Lili van Bruklin koja je poznata po svojim savetima za negu kose i Meta Njumena koji je popularan frizer na društvenim mrežama, otkrili su sopstvene recepte za „uradi sam“ suve šampone. Otkrili smo i nekoliko saveta šta treba izbegavati.

Recept za "uradi sam" šampon za suvo pranje kose

Pravljenje sopstvenog suvog šampona nije samo isplativo, već nam omogućava da prilagodimo sastojke našem tipu kose. Najjednostavniji recept podelio je Met Njumen na svojim profilima. On preporučuje da koristite bilo koji puder bezbedan za kožu (on posebno koristi aru prah) i stavite ga u praznu posudu. Zatim u prah dodajte lavandu u kesici čaja za dozu neodoljivog mirisa – i to je to. Ovo je odličan trik za one dane kada zaista nemamo vremena.

 

@itsshelbywright Replying to @letscrochet5 how I make my own natural dry shampoo 💓💓 comment if you try it!! #diydryshampoo #dryshampoo #diyshampoo #diybeauty #fyp ♬ Darling - Trees and Lucy

 

S druge strane, kada želite malo napredniji „uradi sam“ šampon za suvo pranje kose sa dodatnim pogodnostima, u nastavku je recept Lili van Bruklin, koji je odličan za osvežavanje kose, ali i za stimulisanje zdravlja vlasišta i rasta kose:

Sastojci:

  • 1 i po kašika pudera u prahu ili kukuruznog skroba
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • pola kašike kurkume za svetlu kosu, cimeta za crvenu kosu ili kakao praha za tamnu kosu
  • 2 do 5 kapi eteričnog ulja ruzmarina

Uputstvo: U činiji pomešajte kukuruzni skrob ili aru prah sa kakao prahom, cimetom ili kurkumom, u zavisnosti od boje vaše kose. Možete podesiti količinu kakao praha, cimeta ili kurkume. Po želji dodajte nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja za prijatan miris. Na primer, Lili koristi eterično ulje ruzmarina, koje je dobro za promociju zdravlja vlasišta i rasta kose. Zatim dobro izmešajte sve sastojke kako biste bili ravnomerno raspoređeni. Prebacite smešu u čistu, praznu posudu sa poklopcem, kao što je tegla.

kosa

Printscreen/TikTok/rose.friederike

 

Sada kada ste pripremili svoj "uradi sam" suvi šampon, vreme je da ga nanesete na kosu. Počnite razdvajanjem kose i nanošenjem šampona direktno na koren. Da biste olakšali ovu akciju, možete koristiti veliku četku za šminkanje. Zatim vrhovima prstiju umasirajte prah u kožu glave, pazeći da je ravnomerno raspoređen. Ostavite suvi šampon da odstoji nekoliko minuta da upije višak ulja, a zatim očešljajte ili počešljajte kosu da biste uklonili višak.

Savet šta treba izbegavati

Iako je "uradi sam" suvi šampon praktična opcija, treba imati na umu nekoliko stvari. Prvo, važno je da se ne oslanjate na njega kao na zamenu za redovno pranje kose. Prečesta upotreba suvog šampona može dovesti do nakupljanja proizvoda na koži glave i začepljenja folikula kose. Najbolje ga je koristiti kao privremeno rešenje i ipak dati prednost redovnom pranju kose. Pored toga, važno je odabrati pravu nijansu za vašu boju kose. Ako imate svetlu kosu, upotreba previše kakao praha može učiniti da izgleda tamnije. S druge strane, korišćenje samo kukuruznog škroba na tamnoj kosi može ostaviti beli trag. Isto tako, preporučljivo je izbegavati sastojke kao što su alkohol i talk. Eksperimentišite sa različitim odnosima dok ne pronađete savršenu kombinaciju za sebe, piše Miss7.

Takođe, izbegavajte upotrebu previše pudera jer nanošenje prevelike količine suvog šampona može dovesti do toga da vaša kosa izgubi sjaj. Počnite sa malom količinom i postepeno dodajte još ako je potrebno. Takođe, vodite računa o mirisima. Naime, eterična ulja mogu vašem „uradi sam“ suvom šamponu dati prijatan miris, ali neka ulja mogu iritirati osetljivo vlasište. Razmislite o upotrebi hipoalergenih opcija ili opcija bez mirisa ako patite od bilo kakve osetljivosti.

 

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading